Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nametnute odluke nikada nisu dobre, da odluke moraju da budu u saglasju sa interesima tri naroda Bosne i Hercegovine, srpskim, bošnjačkim i hrvatskim i da je to duh Dejtonskog sporazuma a ne nametanje odluka.

učić je danas razgovarao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, i drugim zvaničnicima RS i Srbije.

– Imaćemo sastanak kasnije sa predstavnicima opozicionih stanaka RS i onih koji su želeli sa nama da razgovaraju i nisu tražili prisustvo stranaca. Ukoliko budu željeli i drugi, u budućnosti ćemo i njih ćemo pozivati. Saslušao sam predstavnike RS, posebno imajući u vidu nametnute odluke Incka. Oktroisane i nametnute odluke nikada nisu dobre, moraju da budu u saglasju sa interesima tri naroda, srpskim, bošnjačkim i hrvatski, to je duh Dejtionskog sporazuma a ne nametanje doluka – rekao je Vučić i istakao da je dogovoreno da se do 15. septembra donese zajednički Zakon o očuvanju jezika ćiriličnog pisma

Istakao je da je Srbija je izrazila želju da se poštuje Dejtonski sporazum, da se čuva mir u BiH, poštuje teritornijalni integritet BiH, ali i RS u okviru BiH.

Dodik je istakao da je Srpska posvećena izgradnji mira i da Srbiju doživljava kao garanciju miru, te da ne može da računa i vjeruje u namjere koje su išle ka tome da degradiraju “naša prava”.

– Ne možemo da prihvatimo legitimitet čovjeka koji se sada predstavlja kao visoki predstavnik – izjavio je na konferenciji za novinare u Beogradu, nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i rukovodstva Republike Srpske.

On je istakao da je o tome upoznao Vučića, te ukazao na želje da se napravi čvrsta granica na Drini.

– Mi to ne želimo – rekao je Dodik i istakao da je Srpska posvećena izgradnji mira i da ništa ne traži od onoga što su ustavna prava Srba.

Rekao je i da ne želi da Srbiji usložni probleme na međunarodnom planu.

Tema današnjeg sastanka, rekao je Dodik, bila su i ekonomska pitanja, da u operativno sagledavali dokle se stiglo i šta raditi.

Pored Dodika, na sastanku su bili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Radovan Višković.

Sastanku su prisustvovali i premijer Srbije Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ministar finansija Siniša Mali.

Vučić: Dogovorena zaštita srpskog jezika

Na današnjem sastanku sa predstavnicima RS dogovoreno je da do 15.septembra budu donijeti nacrti zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koji će donijeti istu normativu u Srbiji i RS, saopštio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, nakon sastanka, naglasio da do Dana jedinstva, treba da se donesu nacrti zakona, kako bi se išlo na uređenje školskih programa iz najvažnijih predmeta, posebno istorije, geografije, srpskog jezika i književnosti, čime bi škole u Srbiji i RS imale isti sadržaj.

– Svi veliki evropski narodi svoj identitet čuvali su kroz jezik i pismo. Nijemci kroz Getea, Šilera, braću Grim, a i mi Srbi imamo mnogo zajedničkih pisaca. Nikome ništa nažao ne činimo ako čuvamo svoj srpski jezik, osim što čuvamo svoje ime i prezime, svoju budućnost – poručio je on.

Autor: SRNA/Srpskainfo