U Prijedoru je večeras premijerno prikazan dokumentarni film “Ilindanski pokolji Srba u Prijedoru 1941. godine”. Autori dokumentarca su članovi Neformalne grupe građana “Samopoštovanje” iz Prijedora.

Kako ističe Boris Radaković, član pomenute Neformalne grupe građana, strašni pokolji koji su se desili, na tadašnjem prijedorkom srezu 1941. godine, nisu dosad našli svoje mjesto u narodnom sjećanju, tačnije u bivšoj komunističkoj Jugoslaviji.

“Njegovala se ideja bratstva i jedinstva, u suštini jedna plemenita ideja, koja je nažalost, bila na staklenim nogama. Vodilo se time da su žrtve morale da ćute o stradanjima da se ne bi narušavao mir u državi, koja je nastala nakon strašnog rata 1945. godine. Mi smo nove, mlade generacije, želimo da se sve istine otkriju, kako bi, poznajući prošlost, mogli da gledamo u budućnost, sa realnim osnovama bez zloupotrebe prošlosti na ovim prostorima”, dodaje Radaković.

Dokumentarni film sutra će biti dostupan i na Yotubeu, a želja okupljenih u “Samopoštovanju” je da ga pogleda što više ljudi.

Izvor: Kozarski