Rudarski fakultet Prijedor priprema elaborat o mineralnim sirovinama na području ove lokalne zajednice koji će pružiti značajne informacije eventualnim investitorima. Prema ranije potpisanom memorandumu između gradonačelnika Prijedora i dekana Rudarskog fakulteta Prijedor, Grad je preuzeo obavezu sufinansiranja smještaja studenata u Hotelu “Prijedor”, a zauzvrat će ovaj fakultet, za potrebe Grada, izraditi studiju o mineralnim sirovinama na teritoriji Prijedora.

Potencijala i te kako ima: “Od keramičkih i ciglarskih glina, pitkih voda, do barita, kvarcnog pijeska i drugih kalcitnih stijena i minerala. Čak i Drenovača koja se sad koristi samo za tehnički građevinski kamen, može da bude sirovina i za industriju cementa, za smanjivanje kiselosti zemljišta, za punila u nekim industrijama boja i tako dalje”, rekao je dekan Rudarskog fakulteta Prijedor Vladimir Malbašić.

U toj studiji biće pobrojane sve mineralne sirovine koje se nalaze na teritoriji grada, sa opisom lokacija, stepenom istraženosti i eventualnom ekonomičnošću eksploatacije.

Izvor: Kozarski