Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin poručio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću da onome ko nije osudio klanje Srba u Јasenovcu i Јadovnu, njemu “Oluja” djeluje kao legitimna akcija i čin milosrđa.

– Ideja uništenja Srba u Hrvatskoj nije napuštena ni danas, zato i proslava najvećeg etničkog čišćenja u Evropi – rekao je Vulin, povodom izjave Plenkovića, koji je na proslavi godišnjice “Oluje” u Kninu rekao da je “proslava “Oluje” – dan pobjede”.

Vulin je istakao da ko 9. maja ne obilježava Dan pobjede protiv nacista i ustaša, taj “Oluju” proslavlja kao “Dan pobjede”, saopšteno je iz MUP Srbije.

– Ustaše su do poslednjeg sekunda trajanja NDH imale nepodeljenu podršku svih slojeva hrvatskog naroda i posebno katoličke crkve – naveo je Vulin.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je na obilježavanju 26 godina od “Oluje” u Kninu poslao poruku Srbiji, navodeći da Hrvatska nikome neće dopustiti da dovodi u pitanje legitimitet te vojno-policijske operacije.

U akciji “Oluja” u avgustu 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 220.000 Srba. Na spisku “Veritasa”, zaključno sa jučerašnjim danom, je 1.877 poginulih i nestalih, od kojih je 65 odsto civila.

Autor: SRNA/RTRS