U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, episkop zahumsko-hercegovački i primorske Dimitrije i episkop dizeldorfski i njemački Grigorije služiće Svetu arhijerejsku liturgiju i pomen za 4.000 Srba iz ovog stradalničkog mjesta i donje Hercegovine koje su ubile ustaše.

Centralno obilježavanje praznika Prebilovačkih mučenika je 6. avgusta, kada će Svetu arhijerejsku liturgiju i pomen za oko 4.000 postradalih Srba iz Prebilovaca i donje Hercegovine služiti episkop Dimitrije.

Prebilovci kod Čapljine simbol su stradanja srpskog naroda na ovim prostorima. U ovom selu su 1941. godina stradale cijele porodice.

Ustaše su ubile i bacile u jamu u Šurmancima više od 850 Prebilovčana, najviše žena i djece.

Ovaj zločin je u bivšoj Јugoslaviji prikrivan, a 1961. godine jame u koje su bacani Srbi su zabetonirane.

Otkopavanje 13 jama počelo je 1990. godine, a kosti više od 4.000 Srba 4. avgusta 1991. godine su sahranjene pored hrama u Prebilovcima. Pripadnici hrvatskih paravojnih formacija su u junu 1992. godine minirali kriptu sa kostima ubijenih Srba.

Po povratku Srba u Prebilovce poslije 2000. godine, ostaci kostiju Prebilovačkih novomučenika su sakupljeni i sahranjeni u obnovljenoj kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog.

RTRS/SRNA