Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je od početka godine u istočni dio Srpske 16,6 miliona KM kreditnih sredstava, od kojih je 11,4 miliona KM plasirano iz Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske, izjavio je Srni direktor IRB-a Dražen Vrhovac.

Vrhovac je rekao da je na ovaj način plan plasmana iz fonda koji je namijenjen samo za razvoj istočnog dijela Republike Srpske već sada ostvaren sa više od 70 odsto, dodavši da je za očekivati da će se plan plasman sredstava, iz ovog fonda, do kraja godine u potpunosti realizovati.

On je naglasio da planski okvir i njegovo ispunjenje ne predstavlja ograničenje kreditnim aktivnostima, tako da će i u slučaju ranijeg ispunjenja plana IRB nastaviti da do kraja godine podržava sve zahtjeve koji zadovoljavaju uslove i kriterijume finansiranja, kako je to i predviđeno Pravilima plasmana.

– Vlada Republike Srpske je svjesna činjenice da je zbog svih negativnih posljedica pandemije virusa korona i ova godina izazovna za privrednike iz Srpske, tako da primarni fokus IRB-a ostaje očuvanje likvidnosti i ubrzani oporavak naše privrede – istakao je Vrhovac.

Prema njegovim riječima, lani je plan plasmana na kreditnoj osnovi premašen za oko 60 odsto, što znači da je IRB u potpunosti spremna da odgovori na povećane zahtjeve za finansijskom podrškom i tako pruži snažan doprinos privrednoj stabilnosti i uravnoteženom regionalnom razvoju Republike Srpske.

Vrhovac je rekao da su, pored kreditnih plasmana, na području istočnog dijela Republike Srpske u ovoj godini, putem Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja, a kojim operativno upravlja IRB, podržani projekti iz tri jedinice lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 262.000 KM, na bespovrtanoj osnovi.

On je naveo da će zahvaljujući ovim sredstvima biti nabavljena hladnjača u Palama koja će omogućiti kontinuirani plasman poljoprivrednih proizvoda na tržište, unaprijediti kapaciteti Doma zdravlja Istočno Sarajevo, te povećati obim, produktivnost i stepen tržišnosti poljoprivredne proizvodnje na području Trebinja.

Prema njegovim riječima, IRB kroz poslovanje Fonda za razvoj i zapošljavanje, te Fonda stanovanja prodržava privredni i društveni razvoj istočnog dijela Republike Srpske, a samim tim i uravnoteženom regionalnom razvoju.

– Govoreći o geografskoj distribuciji kredita odobrenih u tekućoj godini, tri miliona KM odobreno je kroz Fond za razvoj i zapošljavanje, u cilju stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta u 29 opština iz ovog dijela Srpske, dok je rješavanje stambenog pitanja socijalnih i grupa od posebnog interesa i značaja za Republiku u istim, finansijski podržano sa 2,5 miliona KM kreditnih sredstava posredstvom Fonda stanovanja – precizirao je Vrhovac.

Direktor IRB-a rekao je da su od početka godine Fondu za razvoj istočnog dijela Republike Srpske podnesena 104 kreditna zahtjeva, od čega je 95 već odobreno, dok se šest nalazi u procesu obrade.

– U pogledu namjene utroška sredstava, 5,7 miliona KM kreditnih sredstava odobreno je za potrebe izgradnje, kupovine ili proširenja stambene jedinice, a približno jednako učešće u ukupno plasiranim sredstvima Fonda imaju i krediti odobreni preduzetnicima i preduzećima, a koje su isti iskoristili za nabavku osnovnih i obrtnih sredstava, refinansiranje postojećih zaduženja, te uvođenje novih tehnologija – naveo je Vrhovac.

Kada je riječ o kreditima namijenjenim preduzetnicima i preduzećima, on je podsjetio da je IRB u martu prošle godine izmjenila Pravila plasmana, kako bi prilagodila uslove vlastitih proizvoda zahtjevima i potrebama privrede pogođene pandemijom virusa korona.

Vrhovac je pojasnio da je time izvršeno umanjenje minimalne izlazne kamatne stope IRB-a na 0,5 procentna poena za kreditne linije za početne poslovne aktivnosti, za mikrobiznis u poljoprivredi, za poljoprivredu, za preduzetnike i preduzeća, dok je za kreditnu liniju za jedinice lokalne samouprave izvršeno umanjenje minimalne izlazne kamatne stope IRB-a za 0,3 procentna poena.

– Navedenim izmjenama dodatno su poboljšani uslovi finansiranja za korisnike čija je namjena nabavka osnovnih sredstava – uvođenje novih tehnologija, refinansiranje nabavke osnovnih sredstava /minimalno 40 odsto iznosa kredita/ i nabavke obrtnih sredstava /maksimalno 20 odsto iznosa kredita/, gdje izlazna kamatna stopa iznosi 0,5 procentna poena samo u slučajevima u kojima je marža finansijskog posrednika do 2,5 procentna poena, što je svakako pogodovalo i privrednicima iz istočnog dijela Republike Srpske – istakao je Vrhovac.

Prema njegovim riječima, umanjenje kamatnih stopa u slučaju uvođenja novih tehnologija imalo je za cilj posticanje preduzeća na ulaganje u modernizaciju proizvodnih procesa, a sve sa ciljem kontinuiranog razvoja njihovog poslovanja i povećanja konkurentnosti na domaćem i inotržištu.

Kada je riječ o utrošku sredstava u ove svrhe, direktor IRB-a je naveo da su u ovoj godini, dva privredna subjekta imala kreditnu podršku Banke, te izrazio nadu da će njihov primjer slijediti i ostali privredni subjekti iz istočnog dijela Republike Srpske koji ne raspolažu sa dovoljno sopstvenih finansijskih resursa za ulaganje u modernizaciju svog poslovanja.

Govoreći o povratu tih sredstava, Vrhovac je naglasio da se kreditna sredstva Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske realizuju putem finansijskih posrednika, te da shodno tome, komercijalne banke, odnosno finansijski posrednici u potpunosti snose kreditni rizik krajnjih korisnika i uredno izmiruju svoje obaveze prema ovom fondu.

Pored kreditnih plasmana, on je naveo da se podrška domaćoj privredi vrši i putem plasmana u hartije od vrijednosti emitenata sa područja Republike Srpske.

– Tako je od osnivanja IRB-a, a putem fondova kojima upravlja, u hartije od vrijednosti emitenata sa područja istočnog dijela Republike Srpske uloženo više od 68,5 milion KM – dodao je Vrhovac.

Od ovog iznosa, prema njegovim riječima, sa više od 26 miliona KM podržano je kapitalno jačanje emitenata, dok je 36,8 miliona KM plasirano putem kupovine korporativnih obveznica.

– IRB je vodila računa i o lokalnim razvojnim prioritetima, pa je putem municipalnih obveznica na ovo područje uloženo dodatnih 5,7 miliona KM – rekao je direktor ove investicione banke.

Kako bi svoje usluge i prozvode još više približila stanovništvu i privredi u istočnom dijelu Republike Srpske, Vrhovac je dodao da će IRB, osim kancelarije koja postoji u Istočnom Sarajevu, na jesen otvoriti kancelariju u Trebinju, čije je opremanje u toku.

– IRB je snažno prisutna i posvećana razvoju istoka Republike Srpske, a samim tim i njenom uravnoteženom regionalnom razvoju. S tom namjerom, u svome radu isključivo se rukovodi zahtjevima i potrebama domaćeg društveno-ekonomskog ambijenta, što će biti ključna odrednica njenog djelovanja i u narednom periodu – naglasio je Vrhovac.

Autor: SRNA/RTRS