Telefonska sjednica Predsjedništva BiH nije održana, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana, ističući da je vijest o njenom održavanju laž, plasirana s ciljem pokušaja razbijanja jedinstva u Republici Srpskoj.

Da sjednica nije održana potvrdio je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Kaže, postojao je zahtjev za njenim održavanjem, ali ga je putem svoje službe odbio, jer su mu važniji zaključci Narodne skupštine Republike Srpske i zajednički dogovor lidera parlamentarnih stranaka u Srpskoj.

– Dakle, sad mi treba da trčimo i da objašnjavamo nešto što je netačno u suštini i što je bolesna stvar BN televizije – rekao je Dodik novinarima povodom teksta objavljenog na sajtu BNTV u kojem se navodi da je “dokazano da je Dodik učestvovao u radu Predsjedništva BiH”.

Dodik je izjavio da oni koriste “neku spekulativnu izjavu, koju nisu htjeli ni na pravi način da prenesu iz Sarajeva, kao dokaz nečega”.

Istakao je da je juče došao zahtjev za telefonskom sjednicom.

– Јa sam odgovorio putem svoje službe da nisam za telefonsku sjednicu. Јedino moje učešće u tome je što sam odbio zasijedanje telefonski. Dakle, da bi se zakazala telefonska sjednica trebaju se usaglasiti sva tri člana. Јa nisam bio tamo, nije ni zakazana. Imaju sad mogućnost da zakažu telefonsku sjednicu koja opet mora da bude uz saglasnost sva tri člana – rekao je Dodik.

Istakao je da je isto tako i protiv vanredne sjednice.

– Radi se o tome da se sve želi, odjednom, promptno se pojavio problem Upravnog odbora Centralne banke i oni žele da se sada riješe. Naravno, odluka Narodne skupštine Republike Srpske je za mene važnija nego ta odluka. U trećoj varijanti, ako zatraže redovnu sjednicu ja moram da budem na toj sjednici da bih glasao protiv – ako ja glasam protiv, onda nema odluke, ako je konsenzus onda ima odluke – naveo je Dodik.

Ponovio je da je to rečeno u zaključcima NSRS i odgovoru da neće prisustvovati u radu sjednicama.

– Osim na sjednicama gdje treba spriječiti donošenje odluka. Da bi postojao vitalni interes ja moram prisustvovati sjednici da budem protiv, a na drugoj sjednici kada se to vrati na dnevni red da budem protiv i potegnem vitalni interes, a onda ta stvar da ide u NSRS koja se pokazuje kao krajnje mjesto odluke – naglasio je Dodik.

Autor: RTRS