Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da se penzionisani general i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ne nalazi u Srbiji.

Nakon obavljenih provjera evidencija o ulasku u zemlju Uprave granične policije, utvrđeno je da Savčić nije ušao u Srbiju – navedeno je u saopštenju MUP.

MUP Srbije pozvao je medije iz BiH da ne iznose neprovjerene i netačne informacije “koje služe kao podloga pojedincima da u svoje lične razmirice i obračune uvlače Srbiju”.

Sud BiH je raspisao međunarodnu potjernicu za Savčićem, nakon što mu Sudska policija nije uručila rješenje o određivanju pritvora jer nije bio na adresi stanovanja.

Sud BiH je 13. januara 2020. godine potvrdio optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi tereti da je počinio krivično djelo genocid.

Prema optužnici, Savčić je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995.

Pritvor mu je određen na prijedlog Tužilaštva BiH koje smatra da je Savčić u javnim istupima prekršio mjeru zabrane da komentariše događaje koji se tiču sudskog procesa protiv njega.

Autor: SRNA/Srpskainfo