НОВИ ГРАД, 11. АВГУСТА /СРНА/ - У Рудицама код Новог Града вечерас је одржана превентивна активност у оквиру кампање "Освјетлај образ, домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом".

U Rudicama kod Novog Grada sinoć je održana preventivna aktivnost u okviru kampanje “Osvjetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom”. Ova aktivnost je održana u okviru akcije Policijske uprave Prijedor, koja će do ponedjeljka, 16. avgusta, sprovoditi regionalnu akciju pojačane kontrole učešća traktora i motokultivatora u saobraćaju.

Načelnik sektora policije u prijedorskoj Upravi Mario Milašin rekao je da se preventivna akcija sprovodi s ciljem poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja i bezbjednog učestvovanja traktora u saobraćaju.

“Na putnoj mreži Policijske uprave Prijedor je u ovoj godini evidentirano osam saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali traktori, od kojih jedna sa smrtnom posljedicom po lice koje se prevozilo na traktoru. Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa teškim tjelesnim povredama, dok su evidentirane četiri saobraćajne nezgode sa lakim tjelesnim povredama i tri sa materijalnom štetom”, rekao je Milašin.

Milašin je naveo da su, prema statističkim pokazateljima, traktori i priključna vozila koja učestvuju u saobraćajnim nezgodama u znatnom broju neregistrovana, da imaju neispravnu svjetlosnu signalizaciju, ne pridržavaju se zakonske odredbe upotrebe žutog rotacionog svjetla za vrijeme kretanja na javnim putevima.

“Podaci pokazuju da vozači traktora konzumiraju alkohol prije upravljanja ili daju traktore na upravljanje licima koja nemaju pravo na upravljanje ovom kategorijom vozila”, naveo je Milašin.

On je apelovao na vlasnike traktora da upravljaju tehnički ispravnim, registrovanim traktorima, sa ispravnom signalizacijom, da ne konzumiraju alkohol prije vožnje i da ne daju traktor na upravljanje licima koja nemaju pravo na upravljanje ovom vrstom vozila.

Sekretar Auto-moto društva “Una” Slobodan Ličina naveo je da je ovo druga ovogodišnja preventivna aktivnost koja se odnosi na vozače traktora na području Novog Grada.

“Vozače traktora još jednom smo upoznali o njihovim pravima i pravilima ponašanja u saobraćaju, te podijelili žuta rotaciona svjetla, prsluke i letke. Želimo da smanjimo nesrećne slučajeve sa traktorima na našim putevima”, rekao je Ličina.

Realizacijom aktivnosti kampanje “Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom” očekuje se povećan oprez vozača traktora i ostalih poljoprivrednih mašina, kako u radu na njivi i u šumi, tako i na javnom putu, veći stepen tehničke ispravnosti, veće korištenje rotacionog svjetla prilikom kretanja na javnom putu, što predstavlja i zakonsku obavezu ove kategorije vozila.

Izvor: SRNA/Kozarski

Video: RTRS