U Prijedoru su danas uručeni ključevi stanova za 32 izbjegle i raseljene porodice koji se nalaze u novoizgrađenoj stambenoj zgradi u naselju Raškovac izgrađenoj u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske LJubo Ninković izvjaio je tim povodom novinarima da je ovo važan dan za korisnike, za Vladu Republike Srpske i za sve zaposlene u Sekretarijatu jer 32 porodice dobijaju krov nad glavom.
On je najavio da će se narednog mjeseca još 20 porodica iz ovih kategorija useliti u zgradu pored ove i da je to sa 50 porodica useljenih u zgradu na Pećanima 2017. godine u zbiru više od stotinu korisnika kroz RSP i program CEB 2 u Prijedoru.

Privremeni otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Krasimir Nikolov rekao je da je ovo materijalni dokaz da se korak po korak mogu zaliječiti rane iz rata, da je to voema važno s aspekta pomirenja koje je jedan od prioriteta za EU u BiH.

“Ovo je veoma dobar primjer da različite javne institucije na različitim nivoima mogu sarađivati i postići dobar rezultat, a saradnja između različitih nivoa vlasti za podršku ovakvom projektu posebno je važna u ovom momentu”, dodao je Nikolov.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić rekao je da je do sada kroz RSP stambeno zbrinuto 1.840 porodica, a da je cilj zbrinuti ukupno 3.150.

“Nažalost, i 26 godina nakon završetka rata imamo izbjegla i raseljena lica”, dodao je Lučić.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović najavio je da će, pored ulaganja u izgradnju stambenih jedinica, grad u narednom periodu subvencionisati korisnike kad su u pitanju komunalije odnosno voda, grijanje i komunalne usluge.

“Mi smo raspoloženi i u narednom periodu da nastavimo, da zbrinemo i ostali broj naših sugrađana i porodica koje su ostale nezbrinute, naravno, zajedničkim snagama sa svim donatorima koji su nam pomagali u prethodnom periodu i možda i nekim novim koji mogu da se pojave”, rekao je Pavlović i dodao da je procjena da je u Prijedoru još oko stotinu porodica iz ovih kategorija ostalo stambeno nezbrinuto.

Ukupna vrijednost projekta je 1.755.324 KM bez PDV-a od čega je učešće grada Prijedora oko 300.000 KM. Svi stanovi su opremljeni veš mašinama, frižiderima, kuhinjskim elementima i cipelarnicima koji su finansirani donatorskim i sredstvima grada Prijedora.

Vodeća institucija u RSP je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementator Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske.

Glavni donator RSP-a je EU, a najveće novčano učešće obezbijedili su SAD, NJemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska i Turska.

Izvor: prijedorgrad

Video: RTRS