Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Kristijan Šmit njemu legalno ne može ograničiti političko djelovanje, jer ne postoji kao visoki predstavnik, kako ga mediji u Srbiji pogrešno prenose.

– Ne postoji novi visoki predstavnik, on nije imenovan. Ozbiljni mediji u Srbiji moraju da poštuju međunarodni status. U Aneksu 10 se kaže da se visoki predstavnik bira tako što ga biraju strane potpisnice Aneksa 10, a to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Hrvatska i zajednički nivo BiH, gdje mi opet imamo jednu trećinu i ne može bez nas mnogo – rekao je Dodik za Sputnjik.

Govoreći o proceduri koju treba ispoštovati da bi visoki predstavnik bio legalno imenovan, Dodik ističe da strane potpisnice treba da se dogovore o imenu, što onda ide na potvrdu Savjetu bezbjednosti UN.

– Ako nema te procedure, on nije visoki predstavnik. Ne smijemo pristati da nam dođe čovjek koji se predstavlja visokim predstavnikom i sebe da sklonimo kao stranu iz međunarodnog sporazuma. Ako na to pristanemo, onda je sutra moguće očekivati da on dođe jedne noći i kaže – “ukidamo Policiju Republike Srpske, ukidamo Ministarstvo obrazovanja, prenosimo poljoprivredu na nivo BiH” i slično. Sve može da uradi ako pristanemo na tu logiku. Mi na to nećemo pristati – poručio je Dodik.

Ukoliko u Beogradu Šmitu daju legitimitet visokog predstavnika iz bilo kog razloga, Dodik kaže da će onda Srbija sama sebe delegitimisati kao stranu potpisnicu Aneksa 10, što znaju i studenti prve godine prava, a kamoli međunarodni stručnjaci.

– Potpuno sam uvjeren da ne postoji više međunarodno pravo. Mi koji smo mali i nejaki moramo se držati priče o međunarodnom pravu kao “pijan plota”, jer nam je to jedino preostalo – rekao je on.

Dodik je istakao da Kristijan Šmit mora da pribavi legitimitet da bi bilo kompromisa, odnosno da dobije saglasnost Savjeta bezbjednosti UN za imenovanje na funkciju visokog predstavnika, ili treba da ode iz BiH.

On je istakao da BiH nikada nije postojala kao država, nego je tek Berlinskim kongresom i dolaskom Austrougarske formirana administrativna oblast koja se zove BiH.

– Odatle oni izvlače svoju državnost koja nikada nije bila samostalna, nego je morala da bude isključivo u nekom velikom okviru kao što su Austrougarska, prva i druga Јugoslavija i tako dalje – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je na ovom prostoru na djelu dugoročni germanski plan odvajanja Srba u BiH od Srbije, gdje su između ostalog i muslimani naseljavani uz Drinu kako bi se napravila tampon zona i spriječilo širenje Srbije, što je bilo vidljivo i tokom Prvog i tokom Drugog svjetskog rata.

Dodik je podsjetio da su dva puta bombardovali Srbiju i Republiku Srpsku, 1995. i 1998. godine, a u okviru NATO i Njemačka, kao i da je ključnu ulogu u razbijanju Јugoslavije odigrao je bivši ministar spoljnih poslova Njemačke Hans-Ditrih Genšer.

– Stalno su to bili neki Nijemci. I ja sad treba da računam na dobronamjernost Šmita da će da popravi sve te nepravde koje su nama napravljene u posljednjih 150 godina? – upitao je Dodik.

On je istakao da je BiH “nedovršen posao”, kao što to vole da kažu Amerikanci, jer se već na početku raspada bivše Јugoslavije raspala Bosna po gotovo identičnim kriterijumima kao i Јugoslavija.

– Da je bilo pameti, da smo se razišli po tom istom principu u miru, to je bilo daleko bolje nego ovo stradanje ljudi koje smo imali i gubitak imovine. U međunarodnom pravnom smislu kada bi sada tri države bile na prostoru BiH, svaki sukob između njih bi bio međunarodni sukob. Ovako imamo stalno unutrašnje trvenje u BiH koje ničim nije riješeno, ni dolaskom 60.000 Nato vojnika, koji su pokušali tu da naprave neku državu – rekao je Dodik.

On kaže da nisu pomogle ni ogromne donacije za Federaciju BiH, koje Republika Srpska nije dobila jer su tražili da se isporuče u Hag Radovan Karadžić i Ratko Mladić, niti masovna politička intervenciju koja i danas traje putem međunarodnih kancelarija, ambasadora.

– Sve to nije uspjelo da napravi državu, jer BiH ni dva dana ne bi mogla živjeti sama. BiH je hibrid za koji se ne vrijedi zalagati. U njoj nema bazičnog unutrašnjeg konsenzusa – rekao je Dodik.

Autor: SRNA/RTRS