Plan rušenja Gordane Tadić s pozicije glavne državne tužiteljice dobio je svoju završnu fazu. Krenulo se, kako saznaje “Avaz”, u ozbiljnu ofanzivu kako bi se potvrdila odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH kojom je Tadić prije tri sedmice razriješena dužnosti.

VSTV je odredio Komisiju

Nakon što je prije nekoliko dana, na režimskim portalima bliskim Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA BiH), objavljena vijest da u Drugostepenom žalbenom postupku, na kojem će se odlučivati o tome hoće li biti potvrđena ili odbačena disciplinska mjera protiv Gordane Tadić, ne može učestvovati članica VSTV-a Željka Radović, VSTV je odredio Komisiju u sastavu Slavo Lakić, Mahmut Švraka i Mustafa Šabić.

Lakić je federalni tužilac, Švraka glavni tužilac RS, a Šabić sudija Vrhovnog suda FBiH. Iz Drugostepene komisije je, iako iz VSTV-a tvrde da su članovi komisije unaprijed određeni, planski izbačena Željka Radović, jer su pojedinci iz režimske vlasti dobro upoznati s tim da na nju niko u VSTV-u, niti izvana ne može utjecati kako da glasa u postupcima. Radi se o profesionalcu i vrsnom pravniku.

Međutim, u cijeloj ovoj priči važno je jedno ime. To je glavni tužilac RS Mahmut Švraka.

Njemu mandat člana VSTV-a ističe 1. septembra. Upravo je Švraka prije nekoliko dana, kako tvrde naši izvori, a što je vidljivo i na kamerama FUP-a, boravio u Centrali SDA na sastanku s liderom ove stranke Bakirom Izetbegovićem.

Ovo je još jedan poziv za Tužilaštvo

Sastanku je, prema našim saznanjima, prisustvovao i Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e. Navodno, Švraki je obećano da bira novu poziciju koju želi a da prethodno potvrdi mjeru protiv Tadićke.

Osim Bakira Izetbegovića, koji mjesecima javno kudi rad glavne tužiteljice jer “procesuira Bošnjake iz SDA” i traži njenu smjenu, njenim uklanjanjem najviše bi profitirao i njegov Brus Vilis, kako voli da mu tepa, Osman Mehmedagić Osmica, koji je pod istragom ove institucije u aferi “Diploma” ali i još najmanje tri istrage.

Švraku smo danas kontaktirali više puta. Međutim, nije odgovarao na naše pozive i poruke.  Ovo je još jedan poziv za Tužilaštvo. Šta je član VSTV-a BiH, sve i da nije imenovan za člana Drugostepene komisije VSTV-a BiH radio u Centrali SDA?

Na ovo pitanje odgovor može dati samo Švraka.

Pitanje je šta će poduzeti i predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.

Izvor: avaz/ATV