Zbog vrućina, preporuka se neophodno pridržavati i kada je riječ o čuvanju lako kvarljivih prehrambenih namirnica. U inspekciji kažu da su kontrole trgovačkih i ugostiteljskih objekata tokom ljeta pojačane.

Na visokim temperaturama najbrže se kvare namirnice životinjskog porijekla: meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, ali i sladoled. Za trgovce pravila jasna.

– Najviše se pažnje mora posvetiti domaćoj pavlaci, mladom svježem siru. Oni ne mogu podnijeti visoke temperature. Temperatura mora biti maksimalno četiri stepena – rekla je Vida Ponorac trgovkinja mliječnim proizvodima.

Vlasnik mesnice u Banjaluci Ranko Ivančević smatra da je najzahtjevnije svježe meso.

– U suštini, u tome da se hladni lanac od klaonice, prodaje, do naših potrošača ne smije prekinuti – dodao je on.

Stručnjaci upozoravaju da na visokim temperaturama nepravilno čuvanje lako kvarljivih namirnica pogoduje razvoju mikroorganizama, koji uzrokuju bolesti. Zato u prijedorskom Odsjeku za inspekcijske poslove trgovačke i ugostiteljske objekate kontrolišu svakodnevno.

– Čim se temperatre podižu, nama je već od juna mjeseca, ili kraja maja mjeseca, alarmantno i mi smo iz tog razloga tu prisutni. Upravo da bi jedni od drugih vidjeli da smo mi tu i da moraju da se pridržavaju, da kontrolišu hranu, da vode računa o rokovima – kaže Naida Stegić glavni inspektor za hranu u Odsjeku za inspekcijske poslove grada Prijedora.

Koliko visoke temperature mogu da naštete namirnicama govori i podatak da se samo iz jedne bakterije, za nekoliko časova, može razviti više miliona njih.

– Ono što je važno i na šta trebamo obratiti pažnju, jeste kada idemo u nabavku da skratimo vrijeme do dolaska kući, odnosno do stavljanja namirnice ponovo u frižider. Isto tako, kada pravimo hranu kući, potrebno je brzo ohladiti ukoliko je mislimo ostaviti za sutradan – navela je Marina Davidović diplomirani tehnolog

Građani bi zato, prilikom kupovine, trebalo da vode računa šta i gdje kupuju.

Autor: RTRS