MUP Srpske formiraće predmet o prisluškivanju Milorada Kojića, direktora Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, čim Kojić i zvanično podnese prijavu – potvrđeno je za našu televiziju u toj instituciji.

Nedavno je objelodanjen snimak telefonskog razgovora Kojića sa predsjednikom Boračke organizacije Milomirom Savčićem i njegovim advokatom Miodragom Stojanovićem, što je u javnosti protumačeno kao još jedan dokaz da OBA BiH prati i prisluškuje zvaničnike Srpske.

U obavještajno-političkom miljeu u Sarajavu gromoglasna tišina. Da je kojim slučajem objavljen prtesretnuti razgovor nekog bošnjačkog zvaničnika, uslijedila bi baražna medijska paljba po OBA. Ovako su saglasni da je normalno i poželjno uhoditi i tajno snimati srpske zvaničnike. Tom nas uči iskustvo iz obavještajne akcije “Ušće”, kada je OBA prisluškivala zvaničnike Srbije.

– Praktično cijela Republika Srpske je predmet praćenja, uhođenja, snimanja. Kako bi se znalo o čemu komuniciraju lideri, koje su aktuelne teme ali i utvrđivala hijerahija ljudi u procesu odlučivanju. OBA je bez sumnje muslimanska milicija, sarajevski Hezbolah, ona nije nikakva zajednička OBA – naveo je Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam.

Objavljivanje presretnutog razgovora između Kojića, Savčića i Stojanovića preko omiljenog novinara Osmice, poslužilo je kao opipavanje pulsa institucija Republike Srpske. Prvi korak ka rasvjetljavanju afere prisluškivanja biće podnošenje prijave Milorada Kojića za nezakonito snimanje, nakon čega će MUP formirati predmet i obratiti se bh institucijama.

– Da vidimo o čemu se tu radi i koji način se došle do takvih informacija da li su stvarne i da li su razgovori postojali u tom obliku, da li ih je neko zvanično snimao ili je neko nelagalno prisluškivao zvaničnike Srpske ili je u pitanju medijska manipulacija – istakao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Iz Tužilaštva BiH danima bez odgovora, hoće li pokrenuti istragu kako su sporni snimci dospjeli u javnost. U Sudu odbijaju da kažu da li postoji naredba za tajno praćenje Milorad Kojića ili Milomira Savčića.

Objašnjenje sarajevskog portala da su praćeni telefoni organizovane kriminalne grupe, pa je slučajno jedan od zaštićenih brojeva počeo da koristi Kojić, vrijeđa inteligenciju jer broj telefona nije Kojićev već njegove supruge.

Sadržaj presretnutog razgovora je nebitan, suština je da neko u BiH prisluškuje srpske zvaničnike. OBA BiH prisluškivala je bivšeg predsjednika VSTS-a, to mu je potvrdio direktor službe. Epilog afere: Tegeltija je dao ostavku i napustio Sarajevo.

– Јa sam vidio ljude koji me slikaju i snimaju, ja sam ih vidio a naravno ne znam ko su ti ljudi. Јa vam ne mogu da opišem kako izgleda moj telefon kada s nekim razgovaram, kakvi su to šumovi – rekao je Tegeltija u emisiji Pečat (decembar 2020).

Niko u BiH, osim Bakira Izetbegovića ne kontroliše v.d. direktora OBA BiH Osmana Mehmedagića. Srpski kadrovi u Službi nemoćni, bez uticaja.

Ako ne može da ostvari nadzor nad obavještajnim operacijama, Srpska uvijek stvari može da vrati na početak.

– Republika Srpska će biti prinuđena da vrati svoju Obavještajnu službu kako bi stavila do znanja da je ovaj čin prisluškivanja neprijateljski akt – upozorio je Galijašević.

Osmanu Mehmedagiću odavno je istekao mandat, SDA nije odustala od ponovne kandidature, iako je bio i još je opterećen sudskim procesima.

Autor: RTRS