Prema preporukama Instituta za javno zdravstvo, nastava u novoj školskoj godini će početi 1. septembra, a čas bi trebalo da traje 45 minuta, izjavila je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Ona je, gostujući u našem Јutarnjem programu, naglasila da će Ministarstvo na početku školske godine instistirati na ovom trajanju časova, a kasnije će se, kako je rekla, pratiti epidemiološka situacija i postupati prema preporukama epidemiologa.

– Što se tiče organizacije učenika po učionicama, predmetna nastava će se odvijati u jednoj učionici, dakle profesori će se smjenjivati po razredima, a ne učenici. Time ćemo smanjiti kontakt među djecom, a sve ostale mjere ostaju kao i do sada – dodala je Trivićeva.

Ona je naglasila da će i za ovu školsku godinu biti spremna nastava preko RTRS-a u slučaju da određeni broj učenika ne bude mogao prisustvovati nastavi zbog virusa korona.

Trivićeva je istakla da će i dalje tokom nastave biti obavezno nošenje zaštitnih maski jer se ne može obezbijediti dovoljna distanca u učionicama, te da će se u školama i dalje voditi računa da higijena bude na visokom nivou.

Iznijela je i podatak da je u ovom momentu u Srpskoj oko 30 odsto vakcinisanih radnika u prosvjeti i da se bi se taj broj do početka školske godine mogao povećati na 42 odsto.

– Mi težimo da broj vakcinisanih u prosvjeti, a ne samo nastavnog kadra, bude veći kako bismo spriječili širenje virusa u školama. S obzirom da nam povećanje zaraženih dolazi s jeseni, mi moramo da preduzmemo sve što je u našoj moći da bi smo smanjili kliničku sliku – naglasila je ministarka.

Autor: RTRS