БАЊАЛУКА, 6. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је у интервјуу Срни да Република Српска има свој пуни капацитет да може да функционише, да се развија и сваким даном постаје све боља, а стварни и стални политички изазови морају се рјешавати на политичком терену и веома је битно да ту Српска не изгуби себе, свој идентитет и оно што су њени главни приоритети.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je očigledno da su Rusija i Kina pokušale da na neki način stvari uvedu u red kada je riječ o procedurama i načinu izbora visokog predstavnika u BiH.

čigledno da je ovo sada izražavanje jasnog stava da oni žele, kada se imenuju visoki predstavnici, da to bude legalno i legitimno, te da se stvari dešavaju proceduralno, onako kako je opisano u Dejtonu – rekla je Cvijanovićeva, komentarišući diplomatsku notu Kine u kojoj se navodi da vlasti ove zemlje ne prihvataju legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH.

Ona je navela da nije iznenađena činjenicom da neko želi da stvar vrati u normalne tokove, ali da jeste utoliko što su neki drugi i više od nje iznenađeni što se tako nešto desilo.

– Poštujem svakog ko želi prvo da dobro pročita stvari kako treba da se krećemo, naročito kada je riječ o međunarodnom pravu i obavezama koje iz tog prava proističu za sve one koji su tu uključeni. Ako smo mi neko ko je predmet određenih stvari i moramo da se pridržavamo onoga što jeste slovo Dejtona, zašto se onda ne bi pridržavali i drugi? Nema tu izuzetaka – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Loparama.

Ambasada Kine u BiH zvanično je potvrdila Srni da je uputila diplomatsku notu u kojoj se navodi da vlasti ove zemlje ne prihvataju legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov rekao je ranije da njegova zemlja ne priznaje legalnost i legitimitet Šmitovog izbora i poručio da ne namjerava sarađivati sa Šmitom.

Autor: SRNA/Srpskainfo