U tekstu se navodi da je ukupan broj žrtava koncetrancionog logora smrti u Jasenovcu svega između 2. 500 i 4. 500 ljudi

Tekst novinara Davida Goldmana “Ova sramotna zloupotreba Holokausta mora odmah da prestane“ o ustaškom logoru Jasenovac, objavljen u “Džeruzalem postu“, uklonjen je zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji Muzeja žrtava genocida, saopšteno je danas iz ove institucije.

– Uredništvo “Džeruzalem posta” najpre je uklonilo sa internet stranice tog lista revizionistički i sramotan autorski tekst Davida Goldmana u kome se, pored ostalog, tvrdi kako je ukupan broj žrtava koncetrancionog logora smrti u Jasenovcu svega između 2. 500 i 4. 500 ljudi, kao i da Srbi i sadašnje srpske vlasti manipulišu i zloupotrebljavaju Holokaust kako bi veštački i lažno uvećavali broj žrtava srpskog porekla stradalih tokom Drugog svetskog rata –  rekla je direkcija Muzeja.

Nakon što je v. d. direktora Muzeja žrtava genocida, istoričar Dejan Ristić, stupio u neposredan kontakt sa glavnim i odgovornim urednikom ,“Džeruzalem posta” Jakovom Kacom, ovaj list je danas objavio Ristićev opširan i detaljan autorski tekst u kome su iznete istorijske činjenice u vezi sa karakterom koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, kao i sa do sada identifikovanim brojem jasenovačkih žrtava.

Pored toga, Ristić je u svom tekstu jasno i odlučno osudio svaki pokušaj relativizacije karaktera koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, kao i umanjivanje broja žrtava.

– Muzej žrtava genocida nastaviće da odlučno, jasno i beskompromisno reaguje na sve pokušaje prekrajanja istorije Drugog svetskog rata, a posebno na one koji za cilj imaju umanjivanje i relativizaciju njegovih tragičnih posledica – navela je direkcija Muzeja.

Izvor: 24sedam