Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je svaki stanovnik Republike Srpske ugrožen od Tužilaštva BiH, jer je nametnuti zakon bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o kažnjavanju “negiranja genocida” direktno usmjeren na njih.

– Međunarodna zajednica je, kako kako kažu u SDA zajedno s njima donijela taj zakon, kao vid pritiska na Republiku Srpsku, i ovdje se ne radi o osuđivanju zločina, već je usmjereno direktno protiv Republike Srpske, te da se sprema svojevrsni “kabulski scenario” – rekao je Stevandić gostujući na TV Pink.

On smatra da je, na neki način, bilo potrebe da se donese ovaj zakon, kako bi srpski narod konačni shvatio ko je i šta je, i koja je njegova pozicija u BiH, “jer mi smo prije svega državljani Republike Srpske”, saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

Stevandić je dodao da taj Inckov zakon ima svrhu da i u nekoj budućnosti natjera Srbe da ćute na neke optužbe, što se neće desiti, jer i po Ustavu i po evropskim konvencijama, svi imaju pravo na slobodu izražavanja.

– Planovi nekih ekstremista, poput Bakira Izetbegovića, mogu se samo njemu obiti o glavu, jer je u svom pokušaju destrukcije Srpske, naišao na jedinstvo srpskog naroda, i njegove dalje akcije mogu samo dovesti u pitanje status BiH – naglasio je Stevandić.

Autor: SRNA/RTRS