U spomen području Zajednice, u Trnopolju, obilježeno je sjećanje na civile Trnopolja i potkozarskih sela koji su u ljeto 1941. godine stradali od strane ustaša.

O ovom zločinu iz drugog svjetskog rata svjedoči devedesetjednogodišnji Rade Radivojac koji je sve to preživio sa samo 11 godina. “Iz daleka smo čuli jauke, oni su držali civile. Tu ima jedna rijeka, u njoj nije bilo vode. Nije oružje uopšte pucalo. Oni su ih vilama, sjekirama tukli, sasjekli. Mi smo jedno vrijeme gledali i morali smo uteći da nas ne bi uhvatili.” Nakon tri dana oni su ponovo došli na isto mjesto gdje su našli puno sjekira, vila, krampova i drugog, bačenih u korito preko zemlje kojom su prekriveni mnogobrojni leševi neprepoznatljivih lica, svjedoči Rade.
U crkvi Svete mučenice Marine održana je liturgija u znak sjećanja, a potom i parastos ispred spomenika ustaškim žrtvama. “Neka nezvanična cifra je da je ovde postradalo 487 ljudi, a na zvaničnom spisku stoji oko 200 imena. No, pouzdano iz svjedočenja očevidaca ili saznanja od drugih svjedoka znamo da je postradalo 487 ljudi.” istakao je jerej crkve u Trnopolju. U samo tri dana, od 31. jula do 2. avgusta 1941. godine, u prijedorskoj regiji je stradalo ukupno oko 1.500 ljudi.”

Vijenac žrtvama položila je delegacija Grada Prijedora. Tom prilikom Gradonačelnik Dalobor Pavlović je istakao da su ubijeni stradali samo zbog toga što su Srbi. “Ovde danas obilježavamo ovaj događaj kako ne bismo zaboravili na žrtvu koju su oni podnijeli, a koja je data iz razloga što su se oduprli i nisu željeli da budu pod uticajem NDH i NJemačke.” Pavlović je naglasio da sjećanje na njih nesmije nestati kako se ovakav zločin nikad ne bi ponovio.

Izvor: prijedorgrad