Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić osudila je nezainteresovanost zvaničnih institucija da sankcionišu odgovorne i rasvijetle slučaj u kojem anonimni Fejsbuk profil pod nazivom “Vojna pravda” već nekoliko dana sprovodi hajku na vojnike srpske nacionalnosti zaposlene u Oružanim snagama.

Vulićeva je izrazila zabrinutost da u tom slučaju imaju uticaj i paralelne obavještajne strukture koje djeluju u BiH, “s obzirom da se vršlja po privatnim profilima i dosijeima radnika”.

– Postavljam pitanje javnosti – da su u pitanju Bošnjaci koji rade u zajedničkim institucijama i da je neko napravio profil i da njih proziva, koliko bi se organizacija oglasilo, to osudilo, i u kom roku bi taj koji to uradi bio uhapšen i procesuiran? – upitala je Vulićeva.

Ona je dodala da je ovaj slučaj još jedna potvrda da su Srbi meta i da nisu zaštićeni od institucija BiH i nadležnih organa, te da, kada postoji srpski problem, može čekati, dok se bošnjački problemi odmah rešavaju.

– Svim ti Bošnjacima koji pozivaju na odmazdu nad Srbima u 21. vijeku poručujem da bez Srba u zajedničkim institucijama i bez Republike Srpske nema ni zajedničkih institucija, a samim tim ni BiH – istakla je Vulićeva.

Ona je poručila da dejtonska BiH jasno definiše prava svih naroda u BiH.

– Stoga, nemojte nas omalovažavati, nemojte nam oduzimati naša prava. Nećete nas uplašiti. Nećete nas otjerati. Želite li BiH, možete je imati samo u okviru Dejtona i na način da svi narodi imaju svoja prava i da Republika Srpske i njeni predstavnici imaju svoja mjesta u zajedničkim organima, kojih je i onako minoran broj, ali budete li nas provocirali tražićemo po Ustavu sve i jedno mjesto – istakla je Vulićeva.

Anonimni Fejsbuk profil pod nazivom “Vojna pravda” proteklih nekoliko dana sprovodi etiketiranje vojnika zaposlenih u Oružanim snagama BiH koji su srpske nacionalnosti.

Lice koje upravlja ovim profilom poziva sve svoje Fejsbuk pratioce da mu šalju fotografije – snimke ekrana svojih prijatelja Srba na Fejsbuku, posebno onih koji su zaposleni u Oružanim snagama i njihove lične podatke i privatne fotografije objavljuje u javnosti.

Autor: SRNA/RTRS