Krajiški derbi između Rudar Prijedora i banjalučkog Borca završen je bez pobednika, rezultatom 1:1.

Gradski stadion u Prijedoru. Gledalaca: 3.000. Sudija: Velimir Drinić (Modriča) 6. Strelci: Mandić u 13. minutu za Rudar Prijedor, a Uzelac u 45+1. minutu za Borac. Žuti kartoni: Burazor, Santos Rodrigez, Sajak, Gavranović (Rudar Prijedor), Jovanović, Vranješ (Borac). Crveni karton: Bojan Radulović (doktor Rudar Prijedora) u pauzi poluvremena.

RUDAR PRIJEDOR: Šćekić 8, Pekija 7, Pavlović 7, Santos Rodrigez 6,5 (od 90+7. Bilbija -), Burazor 6 (od 62. Marmat 6,5), Mandić 7 (od 83. Kulenović -), Dojčinović 6,5, Sajak 8, Marić 6 (od 61. Sadiku -), Jakupović 7, Smajić 6,5 (od 83. Gavranović -).

BORAC: Pavlović -, Jovanović 6 (od 56. Lukić 6,5), Uzelac 7, Begić 6,5, Ćosić 6,5, S. Dujaković 7, Vojnović 7, N. Dujaković 6 (od 73. Meleg -), Vranješ 6 (od 86. Moraitis -), Kulašin 7, Zakarić 6 (od 73. Vušurović -).

Igrač utakmice: Nemanja Šćekić (Rudar Prijedor).

Krajiški derbi između Rudar Prijedora i banjalučkog Borca završen je bez pobednika, rezultatom 1:1. U jako nervoznoj, na momente i gruboj igri, komšije su podelile bodove, a ni posle pete odigrane utakmice u novom prvenstvu aktuelni šampion Borac nije osetio slast pobede. Derbi je obeležio debi Nemanje Miljanovića na klupi crveno-plavih, inače trećeg trenera Borca u sezoni posle Marka Maksimovića i Zorana Milinkovića.

Prvo kako takvo uzbuđenje viđeno je u 10. minutu kada je u velikoj gužvi u šesnaestercu Banjalučana Nemanja Pekija bio na sedam metara od gola i nije uspeo da zahvati kvalitetno loptu, pa je odbrana crveno-plavih raščistila situaciju. Tri minuta kasnije Prijedorčani su poveli, odlično je sa leve strane centrirao Demir Jakupović, a neometan na pet metara bio je Nikola Mandić i trzajem glavom matirao nemoćnog golmana gostiju Bojana Pavlovića – 1:0 za neopisivo slavlje domaćina.

Posle gola Borac se probudio, napravio kvalitetan pritisak, izveo tri kornera, ali nije bilo većih uzbuđenja. U 17. minutu šut sa 16 metara oprobao je Aleksandar Vojnović, međutim golman “rudara” Nemanja Šćekić bio je na pravom mestu i uhvatio loptu. Igrao se 20. minut kada je Đorđe Ćosić ubacio sa leve strane, a kapiten Stojan Vranješ sa desetak metara pokušao glavom i bio neprecizan. Nakon što je sudija Velimir Drinić prestrogo dosudio jedan prekršaj u visini šesnaesterca domaćina Goran Zakarić je izveo slobodnjak iskosa sa leve strane, našao Vranješa na ivici kaznenog prostora, ali je kapiten gostiju loše zahvatio loptu, pa Šćekiću nije bilo teško da je uhvati.

Minut kasnije probao je glavom Vranješ posle kornera, prebacio je gol, dosuđen je novi korner za goste posle kojeg nije bilo veće opasnosti po gol Prijedorčana.   U 30. minutu ponovo je Vranješ napadao, šutirao iskosa sa leve strane jako i neprecizno. Prijedorčani su uzvratili u 36. minutu kada je Mandić “okrenuo” Dejana Uzelca, centrirao, Ćosić kratko odbio do Jakupovića koji je šutirao nebu pod oblake. Vranješ je u 45. minutu sjajno izveo slobodan udarac sa 16 metara, Šćekić je još bolje intervenisao, a posle kornera koji je izveo Zakarić sa leve strane Uzelac je bio sam na pet metara i glavom pogodio za 1:1. Igrao se prvi minut sudijske nadoknade u prvom delu od pokazanih pet.

U 47. minutu Nikola Dujaković je odložio loptu za Vranješa koji je šutirao slabo i neprecizno sa 18 metara. Tri minuta kasnije Vranješ je šutirao sa 30 metara iz slobodnjaka lopta se odbila pred igrače Borca ispred kojih je u poslednjem momentu intervenisao Brazilac Santos Rodrigez i izbacio loptu u korner. Enver Kulašin je uputio upotrebljiv centaršut sa leve strane u 58. minutu, Amar Begić je loše zahvatio loptu i upropastio dobru priliku.

Usledio je period mirne igre s obje strane, igralo se uglavnom između dva šesnaesterca, a tek u 81. minutu, nakon prekršaja nad Jovom Lukićem dosuđen je slobodan udarac za goste iskosa sa desne strane na 18 metara, ali je Dejan Meleg u živom zidu pogodio samo Marija Sajaka. U 90. minutu šutem iskosa sa leve strane pokušao je Lukić, Šćekić je ponovo bio na mestu i odbranio.

Sudija Velimir Drinić je utakmicu u prvom delu produžio za pet, a u drugom za osam minuta tako da se u prijedoru igralo više od stotinu minuta. U devetom minutu sudijske nadoknade iznenada se prilika ukazala rezervisti Borca Milanu  Vušuroviću, ali je Šćekić sjajno intervenisao, Borac je potom imao korner i u desetom minutu nadoknade, ali je ostalo najpravednijih i najrealnijih – 1:1.

Navijačka gužva 

U 43. minutu došlo je do navijačkih tenzija i gužve. Prvo su najvatrenije pristalice gostujućeg tima pokušale da preskoče ogradu na zapadnoj tribini i uđu u teren, a kada su ih redari i policija smirili počelo je da kuva na suprotnoj strani. Nekoliko najvatrenijih navijača Rudar Prijedora prekočilo je ogradu i utrčalo u restriktivni prostor, pa je policija imala pune ruke posla. Na svu sreću strasti su se brzo smirile.

Inače krajiški derbi je obezbeđivala i specijalna jedinica za podršku MUP-a Republike Srpske.

REZULTATI 6. KOLA

 

Sloboda – Sarajevo     1:2 (0:1)

Zrinjski – Tuzla siti      1:1 (0:1)

Rudar Prijedor – Borac           1:1 (1:1)

Radnik – Željezničar   sinoć

Široki Brijeg – Velež   sinoć

Leotar – Posušje          25. avgusta

 

  1. SLOBODA                         13
  2. TUZLA SITI                       12
  3. ZRINJSKI                          10
  4. SARAJEVO                          9
  5. ŠIROKI BRIJEG                   7
  6. ŽELJEZNIČAR                     7
  7. RUDAR P.                           5
  8. VELEŽ                                4
  9. LEOTAR                              4
  10. BORAC                               3
  11. POSUŠJE                            3
  12. RADNIK                              2

Parovi 7. kola: MOSTAR: Velež – Leotar, SARAJEVO: Sarajevo – Široki Brijeg, SARAJEVO: Željezničar – Sloboda, BANJALUKA: Borac – Radnik, TUZLA: Tuzla siti – Rudar Prijedor, POSUŠJE: Posušje – Zrinjski.

Izvor: Sportski žurnal