Stranački skup SNSD pod nazivom “Živjeće Srpska”, koji je održan u subotu na Mrakovici, nije prošao nezapažen kod opozicije koja je proteklih dana uputila salvu kritika na račun lidera te partije.

U opoziciji tvrde kako su u ovom slučaju prekršene epidemiološke mjere, ali i da su članovi i simpatizeri natjerani da prisustvuju navedenom mitingu.

Zbog svega navedenog, odbornik u Skupštini grada Banjaluka, Ivan Begić, najavio je da će podnijeti krivične prijave protiv lidera SNSD, Milorada Dodika, i glavnog republičkog zdravstvenog inspektora Milice Matijević. Begić ističe da će prijavu protiv Dodika podnijeti zbog, kako navodi, nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, a Matijevićeve zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi propuštanja dužnosti nadzora.

Opozicionari su zamjerili SNSD i što prave skup u vrijeme dok Srpska grca u problemima, a primjedbe su imali i na samu organizaciju, Dodikov govor na mitingu i mnoge druge stvari.

Zavist

Iz SNSD juče odgovaraju da opozicija napadom na najveću partiju u Srpskoj u stvari pokazuje svoju nemoć.

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Snježana Novaković Bursać, ističe za Srpskainfo da su prozivke, napadi i “izmišljotine” nekih opozicionara i medija, a koje se odnose na okupljanje na Mrakovici, školski primjer nemoći, a vjerovatno i zavisti u odnosu na politički kontinuitet i snagu njene stranke.

FOTO: RTRS/RAS SRBIJA
FOTO: RTRS/RAS SRBIJA

– Kao osnovno, SNSD ima potpuno jasnu političku platformu, stavove prema svim nacionalnim i životnim pitanjima i, što je najvažnije, snagu da ih provede kroz društveni angažman. To je na Mrakovici prekjuče pokazano, što očito neke jako boli. SNSD već 25 godina djeluje na način da okuplja i objedinjuje narod Republike Srpske i dijelova Federacije BiH. Nikada nije, niti sad ima potrebu da primjenjuje bilo kakvu prisilu – kaže Novaković Bursaćeva.

Ona ističe da se SNSD s narodom razumije i dogovara jer je dio naroda, a ne nametnuta ekspozitura. I to, kako kaže Bursaćeva, nekima smeta.

– Prisila se i te kako osjeti u djelovanju nekih opozicionara i medija, ali na način da pod svaku cijenu (koja uključuje svakodnevne laži i konstrukcije) moraju slijediti zadanu matricu serviranu od strane eksternih centara i političkog Sarajeva, a prema kojoj se sve što ima veze sa Miloradom Dodikom i SNSD mora prikazati što “crnje”, jer je svima jasno ko im je prepreka za ostvarivanje ciljeva – ističe Novaković Bursaćeva za Srpskainfo.

Napad i destrukcija

Nije joj drago, kaže ona, što su izvršioci takvih zadataka i neki “naši” iz Republike Srpske, koji ili ne razumiju politički trenutak ili su uvezani nekim drugim aranžmanima, pa im je jedina politička ponuda napad i destrukcija.

Ističe da tu nema vizije i pozitivne ponude, ali da je to već njihov problem kojeg će morati s narodom da raščiste na izborima.

– Mi pred narod izlazimo mirne duše, s konkretnim rezultatima i jasnim stavovima, kao i do sada – poručuje Novaković Bursaćeva.

Govoreći o prozivkama da su prekršene epidemiološke mjere, ona dodaje da je očito da je skup bio organizovan na velikom, otvorenom prostoru koji je s tog aspekta siguran, te da u Republici Srpskoj gotovo svakodnevno imamo slične događaje.

– Situacija se svakodnevno prati i za sad je stabilna, pa se nadam da će  se do kraja ljeta moći organizovati još neki slični događaji – zaključuje Snježana Novaković Bursać.

Politička snaga

Sličnu poruku je poslao i šef Kluba poslanika SNSD u parlamentu Srpske, Igor Žunić, koji kaže da je skup na Mrakovici možda najveće okupljanje ove političke organizacije od kada postoji.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Na Kozari je, ističe Žunić za Srpskainfo, SNSD pokazao političku snagu svoje organizacije ali i spremnost da brani Republiku Srpsku u svakom pogledu.

– Da se bori za njen ekonomski, društveni razvoj, ali i za njene nadležnosti koje su joj Ustavom zagarantovane. Organizacija SNSD je jedna od najboljih organizacija u bivšoj Jugoslaviji, koja broji preko 200.000 članova i nema potrebe da se niko prisilno dovodi na ovaj događaj. Naši članovi vole ovu partiju, vole sabornost, druženje – poručuje Žunić.

Izvor: Srpskainfo