Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović istakao je da predsjednik SDA Bakir Izetbegović posljednjih godina svojim postupcima sve više uništava stranku na čijem je čelu.

– Izetbegović uporno pokušava da raspad svoje političke strukture održi na nacionalnoj retorici koja neće pomoći ni članstvu, ni bošnjačkom nacionalnom korpusu. Bakir i SDA imaće samo velikih problema na predstojećim opštim izborima – ocijenio je Petrović.

On je naglasio da su pogrešna očekivanja SDA i njenih čelnika da će oni biti na dobitku ako nastave sa ugrožavanjem dva konstitutivna naroda u BiH – Srba i Hrvata.

– Hrvatima je to već učinjeno prilikom izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a Srbima pokušavaju da nametnu vijenac krivice. Međutim, to je njihova velika greška i samo će oni izgubiti u takvoj BiH – istakao je Petrović.

On je naveo da je “nametanje zakona kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje navodnog genocida vruć krompir koji je Valentin Incko ostavio iza sebe čime je dodatno pokvario ionako krhke odnose u BiH”.

– Јedno je sigurno – Incko to nije trebao da radi. Zloupotrebom ovlaštenja visokih predstavnika i korištenjem tzv. bonskih ovlaštenja nametnute su mnoge stvari u BiH. Krajnje je vrijeme da se tome stane u kraj, jer nema više mjesta za tako nešto. Zar nakon 25 godina nismo došli do nekog okvira zemlje koja može ili ne može da postoji – rekao je Petrović.

On je za trebinjsku Herceg televiziju izjavio da Republika Srpska ni na koji način nije počinila taj navodni genocid kako žele da predstave i da nametnu.

– Mi smo u ovom ratu bili u odbrani što potvrđuje i više od 23.000 naših žrtava koje su stradale ne u napadu, već u odbrani. Mnogi pokušavaju da daju jednostrani prikaz sukoba u BiH. Mi smo to morali odbaciti, donijeti odluke u Narodnoj skupštini, organizovati potpisivanje peticije koja predstavlja bunt naroda. Narod je taj koji je presudio i koji je otvoreno pokazao da je protiv nametanja i pritisaka na Srbe i Republiku Srpsku – istakao je Petrović.

On je rekao da Srbi u Republici Srpskoj žele samo da žive u miru na svojim vjekovnim ognjištima, a peticija je jedan od načina da svojim potpisom odbace nametanja i antidejtonska ponašanja visokih predstavnika.

– Očito je da BiH još počiva na uticaju stranaca, a Ustavni sud BiH je institucija koja u potpunosti funkcioniše zahvaljujući strancima jer u njoj sjede tri stranca i dva Bošnjaka koji imaju većinu i donose odluke zloupotrebljavajući na taj način ovu pravosudnu instituciju – naglasio je Petrović.

On je rekao da će vlast i institucije Republike Srpske stati iza svojih građana i štititi njihova prava i slobode koje su nametanjem ovog zakona ugrožene.

– Sada se na osnovu izgovorenih riječi sprovode razne procedure, podižu optužnice, prijave ili vode istrage što je čista zloupotreba i hajka na Srbe. Očigledno je da se Bošnjaci raduju što se to dešava, ali BiH je zemlja o kojoj se može govoriti samo ukoliko su sve tri strane dobile ili izgubile, a ako je jedna strana izgubila siguran sam da nema BiH. Stoga, ovo je potpuno pogrešno radovanje i pogrešna taktika bošnjačkog političkog korpusa – konstatovao je Petrović.

Autor: SRNA/RTRS