Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da pravo izbora mjesta ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog nije u nadležnosti ni vlade, ni parlamenta ni Saveta za odbranu i bezbjednost, već Mitropolije i istakao da crkveni velikodostojnici znaju da je Cetinjski manastir mjesto mitropolita, te da stoga ne vidi razlog zašto bi se ta ceremonija održala u Podgorici.

Krivokapić je to rekao komentarišući izjavu predsjednika skupštinskog odbora za bezbjednosti iz DF-a Milana Kneževića, da će se u narednim danima odlučiti hoće li ustoličenje mitropolita Joanikija biti u Podgorici ili na Cetinju, kao i da bi o tome trebalo da odlučuje i Savjet čiji je član, osim premijera i predsjednika parlamenta i predsjednik države.

– Crkveni velikodostojnici znaju da je Cetinjski manastir mjesto mitropolita. Zašto bi sad neko išao u Podgoricu? Ako bi išao u Podgoricu, sutra bi trebalo da ide možda van Crne Gore – rekao je Krivokapić tokom posjeti Nikšiću, prenijele su podgoričke Vijesti.

Ocijenio je da je problem u vezi sa ustoličenjem mitropolita dobio nepoželjne tendencije.

Riječ je, kako je kazao, o jednom od većih događaja u Crnoj Gori, i u ovom trenutku postoje tri rizika – bezbjednosni, epidemiološki i rizik potencijalanih iznenađenja koji je specifičan za Crnu Goru.

Dodao je da će pratiti situaciju i shodno njoj biti odgovorni prema svakom građaninu Crne Gore, ali i da ispoštuju obavezu po Ustavu – da je pravo slobode vjeroispovijesti svima zagarantovano i da je ustoličenje čin koji je planiran duži vremenski period, kao i da protesti, ukoliko ih bude, budu pod istim uslovima koji važe za sve.

– Očekujemo da ćemo narednih dana imati potpunije informacije i shodno tome donijeti najbolju i najoptimalniju odluku koja bude u korist svih građana – rekao je Krivokapić.

Rekao je i da ustoličenje mitropolita nije problem Crne Gore, već onih koji žele da još jednom, nedemokratskim sredstvima možda povrate vlast da bi sačuvali pozicije koje su imali i kapital koji su stekli.

– Naravno tu su uključene i organizovane kriminalne grupe kojima su pipci šverca ovoga puta jednim dijelom uskraćeni. To su razlozi – rekao je premijer.

Čudi ga, kaže, što vjerski poglavari drugih vjerskih zajednica u Crnoj Gori ne reaguju onako kako treba da reaguju i iskažu svoj stav po ovom pitanju.

– Dešavalo se ustoličenje i biskupa i nadbiskupa pa to nije predstavljalo problem – naveo je Krivokapić.

Izvor: Tanjug/Srpskainfo