Omarska, rudničko mjestašce smješteno na 20. kilometru magistralnog puta Prijedor – Banjaluka, mjesna zajednica u okviru grada na Sani, dobilo je svoje istinske sportske heroje. Fudbaleri Omarske, u kojoj je prve korake napravio legendarni Željko Buvač, ali i današnji gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, ostvarili su istorijsku pobedu u prvoligaškoj konkurenciji Republike Srpske.

Izabranici trenerskog tandema Milenko Vuleta-Zlatko Jelisavac savladali su rezultatom 2:1 prnjavorski Ljubić i na taj način ispisali novu stranicu klupske istorije, jer su u prvoj domaćoj utakmici u najvišem rangu pod okriljem FSRS zabeležili trijumf i na taj način overili istorijski bod iz Foče, sa prvoligaške premijere protiv Sutjeske (1:1).

-Zadovoljni smo pobedom protiv Ljubića koja je stigla kao nagrada za sve ono što smo do sada uradili i što radimo, nameravamo i kako se odnosimo prema fudbalu. U predivnom ambijentu, pred blizu hiljadu ljubitelja fudbala, uspeli smo u drugom poluvremenu da preokrenemo rezultat i dođemo do pobede. Čestitam mojim igračima na prikazanom trudu, zalaganju, čvrstom karakteru pobednika – istakao je Milenko Vuleta koji je u prošloj sezoni sa FK Omarska bio šampion drugoligaškog zapada Republike Srpske.

Posle istorijskog plasmana u Prvu ligu Omarčani nisu imali zadovoljavajući infrastrukturu za takmičenje u ovom rangu, pa se postavljalo pitanje da li će domaćini da budu u Prijedoru ili čak i Banjaluci?

-Sve u klubu što je rađeno u poslednje dve godine je u skladu sa tim da domaće utakmice kao prvoligaši igramo u našoj Omarskoj, jer se samo tu osećamo kao istinski domaćini. Prvo, uspeli smo da zadržimo igrački kadar koji je sto odsto naš, domaći, sačinjen od igrača iz Omarske i okoline. Hvala igračima što me sve ove godine slušaju i trpe, rade besprekorno i odgovorno. Vlastitim snagama izgradili smo infrastrukturu, tribine i nove svlačionice, u realizaciji toga pomogli su nam i mnogi meštani koji vole klub i fizički i novčano. Sada smo u toj poziciji da smo domaćini na našem stadionu i hvala svima koji FK Omarska nose u srcu – dodao je Vuleta.

Uz Vuletu je dugogodišnji prijatelj Zlatko Jelisavac iz Novog Grada, vlasnik UEFA profi licence koji je imenovan za koordinatora svih selekcija u klubu.

-Zlatko i ja smo stari prijatelji, drugujemo više od 20 godina. Volimo fudbal i želimo da sve još više unapredimo u klubu. Hoćemo sve da podignemo na još viši nivo, pogotovo u omaldinskom pogonu u kojem imamo stotinjak dečaka koji su naša budućnost. Radili smo zajedno u Školi fudbala Bubamara u Novom Gradi i sada ta iskustva želimo da prenesmo i u FK Omarska. U ove prve dve utakmice, protiv Sutjeske i Ljubića, videlo se da smo moderniji, jači, brži i čvršći jer je Jelisavac sa sobom doneo i određene kvalitetnije treninge koje su igrači prihvatili i rezultati se vide. Nema nikakvog razloga da i u narednim susretima ne budemo na nivou igara iz Foče ili protiv Prnjavorčana. Cilj nam je u narednom periodu da edukujemo i trenere kako bi iz vlastite škole mogli da crpimo igrače i da stvorimo stabilan klub na svim nivoima, a da li ćemo igrati u Prvoj ili Drugoj ligi to je manje važno – rekao je na kraju Milenko Vuleta.

Pojačanje iz Austrije

Kompletan igrački kadar FK Omarska je sastavljen od domaćih fudbalera, to je politika kluba koja se pokazala kao ispravna i delotvorna.

-Ne želimo da se rasipamo već od onoga što imamo da izaberemo najbolje i da igramo fudbal. Za nekoliko dana doći će nam i jednop pojačanje iz Austrije, radi se o momku koji je izrazio želju da dođe u naš klub i pomogne nam. Inače, rodom je iz Omarske, porodična kuća mu je pored stadiona, rođen je i odrastao u Austriji. Njegovo ime ćemo otkriti do kraja ove sedmice – zagonetno je istakao Milenko Vuleta.

Izvor: Sportski žurnal