Pozorišnu predstavu „Tragovi“, inspirisanu genocidom NHD-a u Jasenovcu i Donjoj Gradini, glumci iz Litvanije izvešće ove godine na trgovima u Kozarskoj Dubici i Prijedoru, a potom u svetskim metropolama.

Karina Češujko, glumica i profesorka na litvanskoj Akademiji dramskih umetnosti u Kaunasu, režirala je ovu predstavu kako bi svet saznao istinu o stradanju srpskog i ostalih naroda u ustaškom logoru Jasenovac i najvećem gradu mrtvih, Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice. Predstava univerzalnog karaktera, u kojoj učestvuje osam glumaca, originalno i upečatljivo prikazuje ovo tragično mesto u Drugom svetskom ratu. Litvanci time produžavaju tragove surove istine te pronose glas o Srbima, Jevrejima, Romima i drugim stradalnicima. Karina se na Akademiji dramskih umetnosti u Kaunasu, gde predaje predmet glasovnog nastupa, opredelila da na univerzalan način svoje spoznaje iskaže predstavom „Tragovi“.

– U toj predstavi litvanski glumci pevaju ojkaču, neverovatno dobro uvežbanu, osetivši značaj ove kozarske pesme bolje nego mnogi Srbi. To je spoj istorije i usmenog predanja – kaže za za Srpskainfo Simo Brdar, autor filmova, priča, pesama, dramskih tekstova o Jasenovcu i Donjoj Gradini.

Karina je, dodaje ovaj izuzetan poznavalac tematike srpskog bitisanja i razmera zločina nad njima, režirajući predstavu osetila da su najveći stradalnici Srbi Kozare i Potkozarja, te „preslikala najfiniji odsjaj ljudske duše ovog područja“.

– Radujem se što je moj pokušaj da ispričam, prenesem, sačuvam, odnegujem srpsku tradiciju, srpske patnje ali i čvrstu vjeru u život, uspio. Predstava „Tragovi“ prikazuje kulturne slojeve srpskog nasleđa sa mnogo zajedničkih elemenata u litvanskoj i srpskoj kulturi. To je glasovna poruka bez reči, prihvatljiva za sve jezike i ljude sveta, svuda razumljiva – kaže glumica za Srpskainfo.

Predstava „Tragovi“ će 2022. godine biti izvedena na trgovima Kaunasa, u okviru manifestacije „Kaunas, evropska prestonica kulture“.

– U Republici Srpskoj imamo prve dobre vesti. Načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić potvrdio je da će ova Opština podržati predstavu, omogućiti gostovanje litvanskih glumaca. Isto tako, dobili smo zvaničan poziv gradske uprave u Prijedoru, gde ćemo predstavu izvesti na jesen – iznela nam je litvanska glumica optimistične informacije.

Srbi su svuda predstavljeni u lošem svetlu, kaže ona, ali kada se prikažu drugačije činjenice, to se menja.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ / RAS SRBIJA

– Kada se kod nekog u svetu, poslije predavanja, predstava ili filmskih projekcija, probudi potreba za pitanjem, odmah je ostvareno pola uspeha. Upoznavši Srbe, Republiku Srpsku i Kozarsku Dubicu, smatram da Srbi o sebi misle i govore lošije nego što zaslužuju – kaže Karina Češujko.

Ona je na engleski jezik prevela i Brdarevu poemu „Gradina“, koju izvodi na pozornicama u celom setu, kao i monodramu „Dragotinjci“ od istog autora.

Njena pojava i izbor tema su veoma karakteristični, smatra Simo Brdar, koji je na filmskom festivalu u Sevastopolju upoznao Karinu, ponudio joj svoje tekstove, pesme i filmove o Jasenovcu i Donjoj Gradini a ona ih temeljno proučila i shvatila suštinu. Sada istinu o najvećem srpskom stratištu pronosi u Kazahstanu, Ukrajini, Rusiji, Litvaniji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

– Mome opredeljenju da izučavam noviju srpsku istoriju, jezik, kulturu, kompleksnost srpskog bitisanja, doprinela su i Simina predavanja o Jasenovcu i Donjoj Gradini u zemljama bivšeg Sovetskog Saveza. On je svoje slušaoce na tim predavanjima ostavljao bez reči, bez dilema i bez pitanja. Nije bilo mesta sumnji, da li je to što on priča istina ili nije – svedoči ova ugledna umetnica o impresijama sa Brdarevih časova istorije, koji su je podstakli da izučava istu temu i bori se da ona bude dostupnija u mnogim državama.

SRPSKE RANE

Neshvatljivo je stavljanje po strani najveće stradanje u centru Evrope, kaže ova ambasadorka srpske istorije i kulture, niti je jasno zbog čega niko o tome ništa ne zna.

– Mene boli sve što se i sada dešava sa Srbima i ja želim da to menjam – kategorična je sagovrnica Srpskainfo, koja u Kozarskoj Dubici, na vrelu istorije, kako kaže, želi da zahvati krčag snage za novu misiju dokazivanja istine.

Podsećamo, Karina Češujko je nedavno učestvovala na međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu koju je organizovalo Udruženje Srba iz Norveške, zajedno sa istričarima Gideonom Grajfom iz Izraela i Knutom Flovikom Torensenom iz Norveške. Konferencija je, navodi glumica, imala veliki odek u svetskoj javnosti.

Izvor: Srpskainfo