Velimir Drinić, arbitar iz Modriče, opšti je utisak javnosti u Republici Srpskoj i BiH, upropastio je nedeljni krajiški fudbalski derbi između Rudar Prijedora i banjalučkog Borca.

Piše: Slavko BASARA

Društvene mreže su pune negativnih komentara na suđenje u Prijedoru, a gorčina ljubitelja fudbala u gradu na Sani nije splasnula ni dva dana nakon odigrane utakmice. Gledaoci pored TV ekrana imali su priliku da vide čoveka koji se izdigao iznad višedecenijske tradicije, sportskog prijateljstva i rivalstva dva komšijska kluba, “dodelio” sebi ulogu glavnog protagoniste oštetivši, u prvom redu, fudbalsku igru.

Umesto da duel Rudar Prijedor – Borac bude istinski spektakl, fudbalski praznik, da postane institucija fudbala Republike Srpske kao što je to u Španiji duel Barselone i Real Madrida, u prošlu nedelju smo imali putokaz kojim smerom ne treba da idemo.

Sve dok sudije budu glavni akteri u našem fudbalu, a ne igrači i treneri čiji kontinuitet u radu je devalviran i sve kraći, nećemo imati ni lepe akcije, ni poteze, ni bravure, ni evrogolove… ništa zbog čega se dolazi na stadione da se gleda i uživa.

Verujemo da je Velimir Drinić, ipak, imao samo loš dan u Prijedoru, odnosno najlošiji od kada se bavi sudijskim pozivom, obzirom da se radi o kvalitetnom arbitru i dobrom čoveku, kakvog smo upoznali i doživeli.

Nikica Milenković, trener Rudar Prijedora, odmah posle derbija koji je trajao više od 115 minuta, “vruće” glave, ali trezveno je konstatovao:

-Borac je velika ekipa, u njemu igraju dobri igrači i ne treba pomoć sudija. Mi smo igrali protiv 12 igrača na terenu. Borcu ne treba nikakva pomoć.

Ne bih se složili sa konstatacijom gospodina Milenkovića. Borcu jeste potrebna pomoć, ali stručna, pre svega da se utvrdi kako su, preko noći, igrači koji su superiorno osvojili titulu stigavši 13 bodova zaostatka postali gubitnici s tendencijom da se u ovoj sezoni bore, kao šampioni, za opstanak? Kako se šampionska euforija i težnja ka evropskom imidžu pretvorila u bolne frustracije i nedostatak samopouzdanja? Kako je pobednički mentalitet postao slomljeni karakter?

U pet prvenstvenih utakmica tekuće sezone na klupi crveno-plavih sedela su tri trenera: Marko Maksimović, Zoran Milinković i debitant u Prijedoru Nemanja Miljanović, a Borac još uvek nema ništa od vrlina koje odlikuju jedan tim. Fudbaleri su umorni (ili se bar tako čini), bezvoljni, bezidejni, neinventivni… pa u takvim okolnostima izostaju i igra i rezultati. Postignuta su tri gola i osvojena svega tri boda, tek 20 odsto, ili petina, od mogućih. Isuviše skromno za postavljene ambicije pred početak sezone u kojoj je glavni cilj odbrana titule, a možda i dupla kruna.

Ukoliko ne promenimo razmišljanje i shvatanje, iščeznuće izvorne vrednosti fudbala, a samim tim i sve lepo što on sa sobom nosi. Sudije su samo uslužna delatnost fudbala, ne i glavni protagonisti. Tako kažu UEFA i FIFA.

Slažemo se, apsolutno!

Izvor: Sportski žurnal