Na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru održana je promocija Škole jedriličarstva Aero kluba Prijedor i predstojećeg 16.Blanik kupa koji će se u subotu 28.avgusta održati na Aerodromu Urije.

Naime, na centralnom gradskom trgu u poslijepodnevnom časovima izložena je jedrilica ” cirus standard 75″ pored koje su zaintresovanim, a pogotovo najmlađim Prijedorčanima, članovi Aero kluba Prijedor organizovali prezentaciju mogućnosti letenja.
Član Aero kluba Prijedor i direktor Blanik kupa LJubiša Aramanda ,koji se jedriličarstvom bavi 31 godinu , imao je šta da kaže svima koji su sa pažnjom razgledali ovaj izloženi model vazduhoplovne jedrilice jednosjeda standard klase namijenjenoj sportskim takmičenjima.
“Ovo je prvi put , od kada postoji Aero klub Prijedor, da pored padobranaca i jedriličari rade promociju vazduhoplovstva našeg grada koji ima aerodrom i grad je na to ponosan jer ga malo koji grad ima u Republici Srpskoj”, rekao je Aramanda Srni.
On je dodao da je svrha bila da se jedriličastvo promoviše prevashodno djeci i omladini budući da najhrabrije namjeravaju da prime u njihov klub.
“Želimo da obučimo naše mlade nasljednike, nove pilote jer grad Prijedor u vazduhoplovstvu ima dugu tradiciju i iduće godine slavi 70 godina postojanja”, rekao je Aramanda.

On je dodao da Aero klub Prijedor trenutno školuje sedam mladih pilota, da su četiri već završila obuku i jedan dobar dio njih će iduće godine položiti i za pilote jedrilice.
” Jedriličarstvo jeste sport hrabrih, ali i sport tehnike, sport poznavanja meteorologije i drugih nauka već i drugih vidova tehnike, poznavanja konstrukcije vazduhoplova jer ovdje treba biti i letač i mehaničar u isto vrijeme”, rekao je Aramanda.
On je ovu promociju iskoristio da sve ljubitelje vazduhoplovnog sporta i jedriličarstva pozove na 16. Blanik kup koji će u subotu 28.avgusta na Aerodromu Urije okupiti 42 pilota iz 12 ekipa zemalja cijele bivše države.
Riječ je o jedinstvenom takmičenju u regionu i to pilota u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-23” koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

Izvor: prijedorgrad