Nastavak rada drugostepene, disciplinske komisije u predmetu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić, nakon što je iz komisije isključen Mahmut Švraka, ne očekuje se prije septembra.

Do tada se očekuje izbor novih članova VSTS-a BiH iz čijih redova će se popuniti upražnjeno mjesto u disciplinskoj komisiji.

Ovaj postupak je potpuno kompromitovan odlukama o izuzeću u radu komisije, ocijenio je bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija i naglasio da je riječ o podzemnoj obavještajnoj akciji SDA koja želi da smjenom Tadićeve ovlada bh. pravosuđem.

Isključenje Švrake iz procesa odlučivanja o sudbini Tadićeva, predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija pravda skorim istekom mandata Švraki i nemogućnosti da u tom roku učestvuje u radu drugostepene, disciplinske komisije, kao da prilikom imenovanja u tu komisiju nije znao da Švraki ubrzo prestaje članstvo u VSTS-u. Više izgleda da Lagumdžija pokušava da umanji štetu i razdor u VSTS-u, nakon što je Švraka, inače glavni tužilac Republike Srpske boravio u sjedištu SDA zajedno sa Osmanom Mehmedagićem, direktorom OBA BiH, gdje su sa liderom SDA Bakirom Izetebegovićem razrađivali strategiju uklanjanja Tadićeve. Te medijske navode nikada nije demantovao.

– Prije svega, jedno takvo obrazloženje je prilično naivno. Ovo je definitivno rezulat činjenice da su i u VSTS-u svjesni da su kompromitovali ovaj disciplinski postupak,do te mjere da se ta kompromiticaja teško može ispraviti – smatra Tegeltija.

Disciplinski postupak proistekao iz združene obavještajno-medijske akcije uklanjanja Goradane Tadić od početka je kompromitovan otvorenim pozivima lidera SDA da se smijeni glavni bh. tužilac.

– To Tužilaštvo koje je vodila Gordana Tadić se bavilo isključivo Bošnjacima i to s fokusom na Bošnjake iz SDA, a to je neprihvatljivo – rekao je Izetbegović.

Zapadno evropski i američki čuvari nezavisnosti pravosuđa u BiH ostali su nijemi na Izetbegovićev udar na Tadićevu. Tegeltija kaže da su sve potonje aktivnosti VSTS-a u vezi Tadićeve samo realizacija Izetbegovićevih naloga.

– Izetbeović sam govori “smijenili smo mi predsjednika Savjeta”, “mi smo donijeli, doprinijeli zakonu o zabrani negiranja genocida”, “smijenićemo Gordanu Tadić”… Dakle, on otvoreno govori o tome, samo treba da ga čujemo – ističe Tegeltija.

Uklanjanjem Švrake, SDA je ostala bez sigurne ruke koja bi potvrdila smjenu Tadićeve.

Upražnjeno mjesto u drugostepenoj, disciplinskoj komisiji popunjava se isključivo iz reda tužilaca. U Savjetu su ostali tužioci Biljana Simeunović, Berina Alihodžić i Željka Radović, a svaka iz svojih razloga ne može biti imenovana u Komisiju.

– Imajući u vidu navedeno, kada nije moguće izabrati člana Savjeta iz reda tužilaca kojim bi se mogla izvršiti popuna upražnjenog mjesta drugostepene disciplinske komisije, jedino moguće rješenje je sačekati popunu VSTS članovima koji dolaze iz reda tužilaca, što će se desiti u septembru – saopšteno je iz VSTS.

Umivenim saopštenjem Lagumdžija, koji je odbio poziv RTRS-a za izjavu, sakriva haotično stanje u VSTS kao posljedicu niza nezakonitosti u vezi pokušaja smjene Gordane Tadić. Otuda i prijava Kancelariji disciplinskog tužioca protiv njega i potpredsjednika Savjeta Biljane Simeunović i Sanele Gorušanović Butigan.

Kako saznajemo, u prijavi je detaljno navedeno kako su sve troje glasali o međusobnom izuzeću a da su pri tom i sami bili obuhvaćeni zahtjevom za izuzeće, što je brutalno kršenje Zakona o VSTS-u, Pravilnika i Kodeksa javnog ophođenja nosilaca pravosudnih funkcija.

Autor: RTRS