Grčkom te su proveli istragu nad 58-godišnjakom kojeg sumnjiče da je na 10 hektara zasadio više od 20.000 stabljika konoplje na prostoru koji koristi njegova kompanija registrovana za uzgoj industrijske konoplje sa sjedištem u Zadru.

Međutim, kako navodi policija, od toga je, suprotno odredbama članka 3. Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga, na dijelu navedenog zemljišta veličine oko 21.000 m2  zasadio 7.728 stabljika konoplje čije lišće i cvjetni vrhovi znatno premašuju količinu tetrahidrokanabiola (THC) dozvoljenu za industrijsku konoplju, a u cilju proizvodnje i dalje prodaje marihuane.

Navedene zasađene stabljike prosječne su visine oko 165 cm i trenutno su u fazi cvjetanja.

Na mjestu događaja obavljen je uviđaj te su za vještačenje izuzete veće količine materije.

Na osnovu naloga državnog tužilaštva u Centru za forenzičkaa ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu provedeno je toksikološko vještačenje izuzetih materija te je utvrđeno kako je za navedene stabljike konoplje prosječna vrijednost THC-a veća od dozvoljene, a daljim procjenama utvrđeno je kako bi masa lišća i cvjetnih vrhova, odnosno začetka cvjetnih vrhova, iznosila preko 8.800 kilograma marihuane odnosno 8,8 tona.

Izvor: Index.hr/ATV