Deset članova Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine 18 mjeseci je istraživala i na 1.106 stranica uradila Izvještaj koji je već predstavljen u Banjaluci, a sada je i javnosti u Beogradu.

Gideon Grajf, stručnjak za istraživanje holokausta, Drugog svjetskog rata i predsjedavajući pomenute Komisije izrazio zadovoljstvo što su profesionalno odradili posao istraživanja, potpuno odriješenih ruku, te da Vlada Republike Srpske uopšte nije intervenisala u njihovom istraživanju.

– Unaprijed su nam rekli da će prihvatiti sve posljedice i rezultate našeg rada – rekao je Grajf u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je dodao da im je glavni cilj istraživanja bio da eliminišu sve iskrivljene istine koje su se nakupile proteklih godina i da budu lojalni samo jednoj stvari – činjenicama.

– Ovo je objektivan, autentičan izvještaj o činjenicama – naglasio je  je Grajf.

Član Komisije Markus Goldbah, koji više od 10 godina predstavlja preživjele žrtve holokausta na suđenjima nacističkim počiniocima zločina, rekao je da su diskutovali o tome šta se desilo u ratu na prostorima bivše Јugoslavije i da su napravili smjernice koje će se moći koristiti u budućnosti.

– Uključili smo u to sve strane u konfliktu i pustili ih da se međusobno dogovore, te da niko ne bude izostavljen, ni Srbi, ni Bošnjaci. Mislim da smo postigli cilj – istakao je Goldbah.

Kompletan intervju možete pogledati u u video prilogu.

Autor: RTRS