Stacionirani radarski sistemi na području grada Banjaluka počinju s radom 1. septembra, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Iz Ministarstva napominju da će ovi sistemi evidentirtati nepropisne brzine i nepoštovanja zabrane prolaza (crveno svjetlo) na raskrsnicama koje su regulisane semaforima.

Na području grada Banja Luka sa radom će početi devet stacionarnih radara na sljedećim lokacijama:

  1. Krfska ulica,
  2. Ulica Mladena Stojanovića
  3. Ulica Knjaza Miloša (raskrsnica sa Bulevarom Milutina Milankovića)
  4. Ulica put srpskih branilaca
  5. magistralni put M-I 101, mjesto Karanovac
  6. magistralni put M-I 101, mjesto Zalužani
  7. magistralni put M-I 108, mjesto Piljagići
  8. magistralni put M-I 108, mjesto Dragočaj (raskrsnica Ramići – Dragočaj)
  9. magistralni put M-I 108, Ulica Rade Radića, mjesto Zeleni vir.

Stacionarni radarski sistem može da automatski detektuje brzinu, za sva vozila u vidnom polju, do 320 km/h u svim saobraćajnim trakama koje su u vidnom polju radara, u dolasku i odlasku, detektuje nepoštovanja zabrane prolaza (crveno svjetlo) na raskrsnicama koje su regulisane semaforom, te da prepoznaje registarske oznake za sva vozila u dolasku i odlasku.

Sistem takođe može da vrši nadzor i snimanje, automatski prenos podataka i slično.

“Podsjećamo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, u okviru projekta ‘Unapređenje bezbjednosti saobraćaja upotrebom radarskih uređaja i primjenom savremenih tehnologija za evidentiranje prekršaja, prenos i obradu podataka o prekršajima’, izvršilo nabavku 100 stacionarnih radara i 10 presretača”, navodi se u saopštenju MUP-a Srpske.

Dodaje se da su stacionarni radari u postupku postavljanja i instaliranja na području cijele Republike Srpske, a u skladu sa analizom stanja bezbjednosti saobraćaja i izvršenim procjenama definisana je raspodjela i dinamika instaliranja.

Tako će na području koje pokriva Policijska uprava Banjaluka u funkciji biti ukupno 25 stacionarnih radara, na području PU Bijeljina 12, PU Prijedor 10, PU Istočno Sarajevo 9, PU Doboj 12, PU Zvornik 8, PU Trebinje 7, PU Foča 6, PU Gradiška 6 i PU Mrkonjić Grad 5.

“Napominjemo da je neprilagođena i nepropisna brzina najčešća greška kod svih evidentiranih saobraćajnih nezgoda, a naročito kada su u pitanju saobraćajne nezgode sa poginulim licima, a da jedan od ciljeva Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jeste manje poginulih lica u saobraćajnim nezgodama smanjivanjem procenta vozila koja prekoračuju propisanu brzinu i prosječne vrijednosti prekoračenja”, ističu u MUP-u.

Sve prekršaje koji budu snimljeni stacionarnim radarskim sistemom od 01.09.2021. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske će obrađivati centralizovano u Policijskoj stanici za obradu prekršaja koja će obavještenja o počinjenom prekršaju uz prekršajni nalog dostavljati na kućnu adresu vlasnika vozila.

Iz Minist6arstva apeluju na građane da poštuju postojeće saobraćajne propise i da vožnju prilagode propisanim ograničenjima brzine kretanja i uslovima na putu.

Izvor: ATV