“Današnja izjava predsjednika Mila Đukanovića o ustoličenju Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija potpuno je ogolila inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori.

Predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić reagovao je na izjavu predsjednika države Mila Đukanovića koji je ocijenio da je intronizaciji mitropolita Joanikija na Cetinju dat neprimjereno veliki značaj u državi koja je multivjerska, sekularna i evropska, te da se nada da će njegov apel da se ustoličenje Joanikija održi van Cetinja „čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže“.

Reagovanje premijera prenosimo integralno:

„Današnja izjava predsjednika Mila Đukanovića o ustoličenju Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija potpuno je ogolila inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori. Apsolutno je pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da ustoličenje Mitropolita obavi u vjekovnom sjedištu svoje Mitropolije na Cetinju i država će obezbjediti sve neophodne uslove da SPC kao najdominantija vjerska zajednica u Crnoj Gori po broju svojih vjernika, ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo. Gdje će toga dana biti predsjednik Đukanović, najmanje je važno, ali važno je pozvati ga da prestane da izaziva i podgrijava sukobe, podjele i tenzije, i to sve, očigledno, sa ciljem da spriječi ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje.

Ono što Đukanović, kao predsjednik Crne Gore mora već jednom naučiti je da štiti Ustav Crne Gore i ustavnu vjersku slobodu Srpske pravoslavne crkve da ustoličenje obavi onamo gdje ima svako pravo da ga obavi, na Cetinju, i da jednom stane u zaštitu vjerske slobode Crkve koju je, dok je njegova partija bila na vlasti, do beskraja proganjao, a koja ga je dobro naučila šta znači biti slobodan i ustavan“, navodi se u reagovanju premijera Krivokapića.

Izvor: IN4S