Selo Cikote danas je obilježilo hramovnu slavu Uspenja  Presvete Bogorodice. Tim povodom služen je  parastos poginulim borcima proteklih ratova, a ovom činu prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

– Hramovnu slavu Uspenje Presvete Bogorodice u narodu poznatiju kao Velika Gospojina mještani sela Cikote, ljubijske i okolnih parohija  i ove godine proslavili su uz želju da sačuvaju svoje narodne običaje, tradiciju, ali i stanovništvo čiji se broj iz godine u godinu  smanjuje -rekao je  Zoran Komosar,  predsjednik Savjeta MZ Cikote dodajući da Cikote danas nažalost broje manje od 300 stanovnika.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović istakao je da sloga i zajediništvo mora da postoji kako bi očuvali ove naše prostore.

– Iskustvo u proteklom periodu upućuje nas na to- poručio je gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović konstatujući da je nažalost u selima sve manje stanovništva zbog čega se treba boriti za bolju budućnost sela i njihovo očuvanje.

U crkvi koja nosi ime Uspenja Presvete Bogorodice u Cikotama danas je služena liturgija, a nakon toga i parastos za 40 poginulih boraca u protekla dva rata. Više delagacija položilo je vijence na mjesno spomenobilježje i prislužilo svijeće. Obilježavanje hramovne slave pomogao je  Grad Prijedor .

Izvor: Kozarski