“Treba ga sprečiti da podstiče pobunu i seriju drugih krivičnih dela, i staviti mu do znanja da je će kad-tad morati da snosi svu odgovornost! Posebno, ako 5. septembra, dođe i do incidenta, ili ne daj Bože sukoba na Cetinju ili bilo gde u Crnoj Gori! Milo Ćukanović će biti kriv za to pred Bogom i narodom!”

Piše: Predrag Savić, član Pravnog savjeta IN4S

I NAJVEĆI I NAJLUĐI DIKTATORI I AUTOKRATE trudili su se da stvore sliku, ili iluziju prema kojoj poštuju ustavne, zakonske i moralne norme države u kojoj žive, kao i sopstvenog naroda.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović sa najnovim ultimatumima i pretnjama oko ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju otvoreno poziva na rušenje pravnog poretka sopstvne zemlje, na izazivanje verske i nacionalne mržnje, ukidanje sloboda i prava i izazivanje mogućeg krvoprolića!

Takvog šefa države, sa tako opasnim i nenormalnim idejama, pod hitno treba obuzdati i sankcionisati. Sprečiti ga da krši Ustav, ruši temelje pravne države i demokratije, i poziva na versku netpeljivost protiv većinskog pravoslavnog življa. Treba ga sprečiti da podstiče pobunu i seriju drugih krivičnih dela, i staviti mu do znanja da je će kad-tad morati da snosi svu odgovornost! Posebno, ako 5. septembra, dođe i do incidenta, ili ne daj Bože sukoba na Cetinju ili bilo gde u Crnoj Gori! Milo Ćukanović će biti kriv za to pred Bogom i narodom!

Problem je što Crna Gora ima Katnića i ostale Ćukanovićeve podanike, na mestu nadležnih tužilaca koji ovakve nevorovatne, u svetu neviđene pretnje i ispade, gledaju blagonaklono. Problem je što Crna Gora ima zarobljen Ustavni sud, na ivici kvoruma, a koji bi trebao da na predlog 25 poslanika utvrdi da je presedsednik povredio Ustav u smislu člana 98.stav 4. Ustava Crne Gore.

Kada bi se to uradilo stvorili bi se uslovi da Skupština Crne Gore razreši predsednika zbog povrede Ustava.

Još kada je dozvolio svom nasilnom i neobuzdanom savetniku Veselinu Veljoviću da poziva na sprečavanje verskih obreda i posebno verskih sloboda i izaziva versku mržnju i netrpeljivost (takvo delovanje zabranjeno je članom 55. Ustava CG) Milo Đukanović je stvorio pravne pretpostvke da se govori o njegovom kršenju Ustava. Kao i kad je prilikom Erdoganove posete izrekao pretnju i ultimatum da će on doći na Cetinje da brani slobodu i čast…

Ovaj ultimatum šefa države predstavlja teško kršenje ustavne odredbe iz člana 46, koja jemči pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti. Nije potrebno isticati da su Ćukanovićeve pretenje suprotne odredbama iz Evropske konvecije o osonovnim ljudskim slobodama i pravima, koja sadrži gotovo identične odredbe kao i crnogorski Ustav. Sve to suprotno i zdravom razumu.

Kad Crna Gora ima toliko zarobljenih instutucija, dok ima vremena moraju reagovati i međunarodni faktori.

Ukoliko usled ovih šizofrenih ultumatuma dođe do bili kakvih pobuna, nerada i izvršenja krvičnih dela najodogovorniji biće – Milo Đukanović. Ukoliko bude prolivena i kap krvi, najveći krivac biće – Milo Đukanović!

Ovo je opomena parlamentarnoj vladajućoj većini da je đavo odneo šalu, da se dozovu pameti i preduzmu ozbiljne korake i mere na stvaranju pravne i demokratski urećene države, na jačanju institucija… Kad moraju da trpe ovakvog šefa države, više ne moraju Katnića i njemu slične. Kad oteraju Katnića, mane se strančarenja i postignu minimum jedinstva i Ćukanovićeve pretnje neće imati tako zlokoban teret!

U suprotonom i oni zlokobni selidbeni traktori, kojima Veljovićevi „ratnici“ prete Srbima – mogu da budu realnost!

Izvor: IN4S