Kraj sjednica Glavnog odbora DPS 11. jula 1997. godine značio je i konačan rascjep ove partije, posle kog je Milo Đukanović samostalno zagospodario Crnom Gorom.

Dugogodišnji crnogorski vladar Milo Đukanović tvrdio je 1997. da je on „demokratska opcija“ koji želi Crnu Goru povezanu sa svijetom, „bogatu i perspektivnu“. Političkog protivnika, tadašnjeg predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića optuživao je za izdaju interesa Crne Gore, da je sluga Slobodanu Miloševiću, i da „Crnu Goru želi da vrati unazad“.

Bulatović je Đukanovića i njegove pristalice u Vladi proglašavao nosiocima „opšte kriminalizacije društva“ koji koriste „policiju u političke svrhe“, prigovarajući im na enormnom ličnom bogaćenju i na zanemarivanju sjevernog dijela Crne Gore.

„Ako potrošite 50 miliona dolara za uvoz banana onda to mora da bude veoma ozbiljna stvar“, kazao je Bulatović Đukanoviću u jednom od televizijskih sučeljavanja.

“ A kakve ja veze sa tim imam, koliko je uvezeno banana i pomorandži, pet para za to ne dajem“, odgovorio je Đukanović.

Podsjetimo, u Crnoj Gori prije dva dana zaplenjeno je više od tone kokaina, što je najveća zaplena droge u toj zemlji, a akcija je sprovedena pažljivim planiranjem i koordinacijom carinika i policije.

Inspektori Sektora za borbu protiv kriminala sa kolegama iz Uprave carina podijelili su operativna saznanja dobijena putem međunarodnih izvora – da će u Luku Bar ući kontejner banana u kom je sakriven tovar kokaina.

Pošiljka je „propuštena“ prilikom skeniranja u Baru i Podgorici, a carinici u dogovoru sa policijom nisu detaljno pregledali i istovarili robu, iako su su sistemi analize rizika izdvajali pošiljku za detaljnu kontrolu.

Službenici Uprave prihoda i carina su propustili kamion kako bi vidjeli gdje će droga završiti.

Šverceri su upali u zamku i drogu odvezli sa Carinskog terminala u magacin u zetskom selu Mojanovići, gdje je i oduzeta.

Izvor: IN4S