Predsjednica Foruma žena PDP Marina Blagojević, reagujući da poruke sa sastanka Aktiva žena SDA održanog u Banjaluci, rekla je da prije nego što su počele da pametuju srpskim političkim liderima u Banjaluci, žene SDA su trebale da se potrude da u se Sarajevu i u drugim dijelovima FBiH prestane sa širenjem govora mržnje, nazivanja srpskog naroda najpogrdnijim nazivima, a Republike Srpske „genocidnom tvorevinom“, u čemu prednjače funkcioneri njihove stranke.

rvo treba svojim primjerom i djelovanjem da pokažu dobru volju, prije nego bilo šta izuste – rekla je Blagojevićeva.

Blagojevićeva kaže da su izjave o sistemskoj diskriminaciji Bošnjaka u Republici Srpskoj neutemeljene, posebno ako se pogleda i druga strana. Govore o diskriminaciji 14% Bošnjaka u Republici Srpskoj, dok je Srba u Federaciji tek 3,5% po posljednjem popisu.

– To sve govori. Neko je mogao i da se vrati na svoje ognjište, neko ni to. Jesu li se zapitale zašto Srbi u dijelu Federacije nemaju pravo na jezik i pismo? Koliko se ulaže u sredine u kojima su Srbi najzastupljeniji? Šta je sa 150.000 sarajevskih Srba, zašto se oni nisu mogli vratiti, nego su danas u tom, nekada dominantno srpskom gradu, na nivou statističke greške? O položaju Bošnjaka u Republici Srpskoj govori činjenica i da sve više Bošnjaka kupuje stanove u Istočnom Sarajevu i tu živi, a koliko Srba sada kupuje stan i živi u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Mostaru…? Pitanja je mnogo, a odgovor jedan – prvo pogledajte u svoje dvorište prije nego dođete u Banjaluku da prosipate u celofan uvijeni govor mržnje – poručila je Blagojevićeva.

Izvor: Srpskainfo