Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da je nalog za današnji sastanak opozicija u Republici Srpskoj dobila od svojih mentora i opravdano se postavlja pitanje da li im je stigao i nalog za razbijanje srpskog jedinstva.

Vulićeva smatra da je i temu sastanka zadao neko drugi, a ona koju su opozicioni lideri predočili javnost je izmišljena i iskarikirana.

– Umjesto što pojedinci iz opozicije konstantnim analizama i “izvrtanjem'”svega što srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže i uradi, a pri tom riječ je o nekome čija su djela i poruke veoma jasni i konkretni što građani Republike Srpske dobro prepoznaju i osjete, bolje bi im bilo da rade nešto korisnije za Srpsku. Vrijeme uloženo u te promašene ‘analize’ i obmanjivanje javnosti je uzaludno gubljenje vremena – istakla je Vulićeva.

Ona je naglasila da razlog današnjeg sastanka koji su opozicionari naveli – navodno nekakav, kako kažu, novi Dejton i raspakivanje postojećeg – samo je jedan u nizu bezuspješnih pokušaja da obmane građane Republike Srpske koji imaju i oči u uši, te vrlo dobro znaju šta je Milorad Dodik rekao prošle sedmice u Sarajevu.

Vulićeva je rekla da ih donekle i razumije, jer vizionar i lider ne može biti svako pa su možda ovim dubinskim analizama to i spoznali, i možda, ipak, nisu uzalud potrošili vrijeme.

– Svi oni koji žele realo da gledaju današnju BiH, pa tako i naša opozicija vide izmišljene institucije kakve su, između ostalih, Sud i Tužilaštvo BiH – stratišta za Srbe, Ustavni sud BiH, nametanje zakona od visokih predstavnika, prenošenje nadležnosti… To predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji jasno u svom izvornom obliku garantuje prava svih naroda u BiH. Međutim, sadašnja situacija nam pokazuje da Srbi ostaju bez svih prava, među njima i prava na govor – istakla je Vulićeva.

Ona je upozorila da u takvoj BiH, u kojoj se krši Dejton i koji je skoro potpuno derogiran, nema budućnosti za Srbe.

– Za povratak na dejtonske osnove BiH neophodan je ravnopravan dijalog predstavnika sva tri konstitutivna naroda. Ako opozicija ne shvata da je jedina realna šansa za funkcionisanje zajedničkog nivoa BiH dogovor entiteta i naroda i povratak na izvorni Dejton, možda će na sastanku to shvatiti. Želim da vjerujem da jedinstveni nastup neće biti ugrožen i da neće podleći nalozima svojih mentora – Srpska iznad svega – poručila je Vulićeva.

Autor: SRNA/RTRS