Član Predsjedništva SNSD-a Nedeljko Ćorić smatra da je ponašanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića dokaz potpunog poraza i kraha bošnjačke unitarističke politike koja se u nedostatku argumenata po ko zna koji put okreće ka intervencionizmu i pomoći svojih stranih mentora.

– Nakon što je učešćem na danas održanoj sjednici Predsjedništva BiH, u skladu sa dejtonskim ovlaštenjima i zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik uspješno spriječio donošenje bilo kakvih odluka, Džaferović nije mogao sakriti sav svoj bijes, razočarenje i nemoć – rekao je Ćorić Srni, reagujući na Džaferovićev poziv nelegalnom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu da smijeni Dodika.

On kaže da je juče “pala u vodu” izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da je ovo “kolektivni godišnji odmor” i prolazna kriza preko koje će predstavnici srpskog naroda lako preći.

– Svima je postalo jasno da je riječ o bazičnom interesu srpskog naroda i opstanku Republike Srpske, te da ćemo u ovom istrajati do kraja. Umjesto da bošnjački političari ovo shvate ozbiljno i okrenu se unutrašnjem dijalogu i razgovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, oni sramno mole za intervencionizam dijela međunarodne zajednice i smjenu legitimno izabranog predstavnika Srba iz Republike Srpske – pojasnio je Ćorić.

Ćorić je naglasio da je, uprkos nepovoljnim okolnostima, Republika Srpska funkcionalna i stabilna, te da bi bilo kakav potez koji bi išao u pravcu represivnih mjera, ograničavanja i eventualnih smjena, samo dodatno produbio krizu od koje bi najveću štetu imala FBiH.

On je ocijenio da je Republika Srpska, uprkos brojnim preprekama i ograničenjima, dokazala da predstavlja funkcionalniji i zdraviji entitet BiH.

– Stabilna skupštinska većina, efikasno formiranje Vlade Republike Srpske, reagovanje institucija u vrijeme pandemije, nabavka i distribucija vakcina, značajni infrastrukturni projekti koji se planiraju i realizuju su parametri kojima se ne može pohvaliti FBiH i koji pokazuju da je Srpska spremna za samostalnost i disoluciju u slučaju da se istraje na nametnutim rješenjima – naglasio je Ćorić.

Ćorić je napomenuo da je veoma bitno da svi imenovani i izabrani predstavnici Republike Srpske shvate značaj istorijskog trenutka i pokažu jedinstvo, ali i hrabrost i spremnost na žrtvu kako bi očuvali Srpsku.

Džaferović je rekao danas da očekuje da međunarodna zajednica, odnosno Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, pomogne da “profunkcioniše BiH, uključujući i smjenu srpskog člana Predjedništva Milorada Dodika”.

Autor: SRNA/RTRS