U obračunu dvojice poznatih kriminalaca u Banjaluci deblji kraj je izvukao Ranko Rakić (24) iz Prijedora, kojem je tom prilikom izbijen zub.

akić je jedan od rekordera po broju krađa na području banjalučke i prijedorske regije, a zbog napada je priveden Dragan Jelača iz Banjaluke, koji je takođe više puta hapšen zbog raznih i teških krivičnih djela.

Sve se desilo u ponedjeljak oko 17 časova u Banjaluci. Policijska patrola je na ulici zatekla povrijeđenog Rakića i on je prevezen u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, gdje mu ukazana ljekarska pomoć.

– Brzom akcijom otkriveno je da je Jelača pretukao Rakića nakon čega je on pronađen i uhapšen – rekao je izvor blizak istrazi za Srpskainfo.

Motiv

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su zatekli R.R. sa vidnim povredama, a da su ubrzo nakon toga otkrili ko stoji iza napada, te je uhapšen D.J. iz Banjaluke.

Još nije poznat tačan motiv sukoba Rakića i Jeleče, ali se pretpostavlja da su neki neriješeni odnosi i poslovi između njih dvojice.

– Ne isključuje se ni mogućnost da su njih dvojica učestvovali zajedno u nekim krivičnim djelima, pa da je i zbog toga došlo do sukoba između njih. Ta mogućnost biće provjerena u što kraćem roku – rekao je izvor Srpskainfo.

Dodaje da skoro da ne postoji policajac u Banjaluci koji nije čuo i koji nije bar jednom do sada uhapsio jednog od dvojice učesnika ovog sukoba.

Rakić je osoba koja najvjerovatnije ima najviše hapšenja i najviše počinjenih krivičnih djela na području Republike Srpske. Skoro da ne postoje krivična djela zbog kojih nije privođen!

Tražen i u Njemačkoj

Prema podacima policijskih uprava Prijedor i Banjaluka, Rakić je prijavljivan zbog krađa automobila, oduzimanja i oštećenja tuđe stvari, teških krađa, teških tjelesnih povreda, krađa i drugih djela. Pljačkao je butike, a nedavno je zatečen u krađi u ugostiteljskom objektu. Prije nekoliko mjeseci uhapšen je kada je od jednog invalida u Banjaluci ukrao protezu i novac.

Rakić je tražen i u Njemačkoj.

On je, inače, rođen u Bohumu, a u periodu od 2008. do 2016. godine počinio je 36 krivičnih djela u ovoj zapadnoevropskoj državi.

Posebno se ističu krivična djela povezana s narkoticima, zatim pronevjere novca, krađe, provale i druga krivična djela.

Jelača je od ranije poznat policiji zbog teških krivičnih djela, a prije par godina bio je uhapšen i zbog navođenja djece na prostituciju. Žrtve su bile mahom štićenice Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” iz Banjeluke.

Sumnjičen je i za krađe. Takođe, bio je očevidac ubistva Brune Rolda, te je na sudu svjedočio protiv optuženih.

Jelača je u martu bio akter požara u napuštenoj  kući u banjalučkom naselju Dolac u kojoj je našao utočište.

OBAVLJEN UVIĐAJ

Iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, saopštili su da su, obavljajući redovne poslove i zadatke, u jednom banjalučkom naselju zatekli R.R. sa vidnim povredama glave.

– O stanju povrijeđene osobe obaviještena je službe Hitne medicinske pomoći koja je R.R. prevezla u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, gdje mu je ukazana pomoć. Radom na terenu, policijski službenici su identifikovali napadača D.J, koji je lišen slobode i sproveden u službene prostorije – saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Dodali su da je obaviješten dežurni tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva, koji je događaj kvalifikovao kao krivično djelo tjelesna povreda, te naložio preduzimanje svih radnji i da se nakon kompletiranja predmeta dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Izvor: Srpskainfo