Predstavnici Agencije “PREDA-PD” i “USAID-a” danas su potpisali ugovor za realizaciju projekta “Povećanje kompetencija radne snage za mala i srednja preduzeća u oblasti metaloprerade i IT-a”, koji sufinansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID kroz WHAM projekat. Ukupna vrijednost projekta iznosi 82.000 KM, od čega će 34.000 KM finansirati USAID kroz WHAM projekat.

Cilj pomenutog projekta je prema riječima Fuada Ćurčića, direktora USAID WHAM projekta obuka radne snage iz oblasti metaloprerade i informacionih tehnologija. – Planirano je da se projekat realizuje do kraja februara iduće godine, cilj je  pomoći firmama da obuče nove radnike, da se steknu nova znanja i da u stalnoj potrebi firmama za novom radnom snagom, ta cijena novog radnika bude što jeftinija – rekao je Ćurčić.

Aleksandar Drljača, v.d. direktora Agencije “PREDA-PD” rekao je da će se kroz ovaj projekat biti organizovana obuka za 50 lica. – Radi se o CNC programerima, konstruktorima alata i web-dizajnerima. Sve smo to uradili u dogovoru sa lokalnim kompanijama sa kojima smo se sve dogovorili i prepoznali šta im treba – rekao je Drljača.

Za CNC programere u metalskoj struci i konstruktore alata biće obučeno po 10 lica koja su već zaposlena i po 10 lica sa Biroa, te za web-dizajn 10 lica. Ovaj projekat je podržala grupa od 11 lokalnih kompanija, Zavod za zapošljavanje RS – Filijala Prijedor, Elektrotehnička i Mašinska škola.

Izvor: Kozarski