Zbog propadanja 1.342 vakcine protiv virusa korona u Domu zdravlja Prijedor, Okružno javno tužilaštvo Prijedor je u saradnji sa Policijskom upravom Prijedor do sada saslušalo veliki broj svjedoka, prikupilo materijalne dokaze i donijelo naredbe za određena vještačenja koja su potom i odrađena.

vo je za Srpskainfo saopštio glavni tužilac Okružnog javnog tužilštva Prijedor Mladen Mitrović odgovarajući na pitanje šta je do sada učinjeno u istrazi koja je otvorena u aprilu zbog propadanja vakcina protiv virusa korona u DZ Prijedor usljed prekida hladnog lanca.

– U ovom trenutku ne možemo govoriti o okončanju istrage sobzirom da se i dalje intenzivno rade po predmetu, javnost će blagovremeno biti obavještena – kaže Mitrović.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Zbog propadanja vakcina vršilac dužnosti direktora DZ Prijedor Slobodan Javor i načelnica Higijensko-epidemiološke službe Milica Otković osumnjičeni su za nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima u vrijeme pandemije.

Podsjećamo, iz Doma zdravlja Prijedor su nam u pismenom odgovoru naveli da su pokrenuli disciplinke postupke i da su oni u toku, ali da zbog istrage koju vodi Tužilaštvo i zbog pretpostavke nevinosti koja štiti sve stranke u navedenim postupcima, nisu u mogućnosti dati više informacija do okončanja postupka.

Mitrović poručuje da ovaj disciplinski postupak ne može da utiče na krivični postupak niti bilo koji način na istragu koju sprovodi Okružno javno tužilaštvo Prijedor.

– Disciplinski postupak je poseban postupak koji je u konkretnom slučaju sproveo Dom zdravlja i tužilaštvo ne utiče na njegovo sprovođenje, a s obzirom da nismo upoznati sa detaljima disciplinskog postupka o njemu se ne možemo izjašnjavati – tvrdi Mitrović.

Zaključuje da ovo Tužilaštvo i dalje ostaje na raspolaganju u pogledu davanja određenih informacija u ovom predmetu sa ciljem pravilnog i objektivnog informisanaj javnosti, ali onih informacija koje ne mogu ugroziti ciljeve istrage.

Srpskainfo je otkrila da je u Domu zdravlja vođen disciplinski postupak zbog propadnja vakcina te da su tri radnika kažnjena umanjenjem plate za jedan mjesec za 15 odsto i jedan radnik za 11 odsto.

Izvor: Srpskainfo