Lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić nije iznenađen pozivom člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića upućenog visokom predstavniku, Kristijanu Šmitu o smjeni srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika jer je to matrica kojom se, kako kaže on, bošnjački političari koriste već godinama.

Nema iznenađenja u tom zahtjevu jer Džaferović ima istoriju eliminacije Srba, bilo za vrijeme rata, bilo politički. Republika Srpska je talac Federacije BiH i njene politike, jer oni nemaju nikakvu namjeru i želju za suživotom. Federacija BiH ne funkcioniše, počevši od Vlade i međusobnih sukoba Hrvata i Bošnjaka, i te frustracije pokušavaju da prevale na Srpsku koja je funkcionalna politički i na svaki drugi način. Nametanjem odluka pokušavaju unijeti nemir – rekao je Stevandić gostujući na televiziji Pink.

On je istakao da je Šmit u neugodnoj poziciji, jer njegovu funkciju ne priznaju ni Republika Srpska, ni Rusija, ni Kina, pa on sam sad ne zna kako bi se ponašao i na koji način bi donosio odluke.

– Frustracija SDA je primjetna u činjenici da se nije ugrozio život građana BiH ni na koji način, od kako su srpski predstavnici odlučili da bojkotuju rad državnih institucija, i time se samo pokazuje koliko je BiH nebitan faktor. Milorad Dodik ima legitimitet srpskog naroda, i sve njegove odluke se mogu preispitati odlukama Narodne skupštine Republike Srpske, i time se pokazuje njena snaga, što naravno smeta bošnjačkoj politici koja, preko visokog predstavnika, poziva na sukobe i priziva neka uređenja iz srednjeg vijeka. Visoki predstavnik ne može biti ni iznad naroda ni entiteta – rekao je Stevandić.

On se zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu na njihovim porukama podrške Republici Srpskoj, i na oštrim osudama bilo kakvog pokušaja smjene njenih zvaničnika, što samo ukazuje na jedinstvo srpskog naroda Srbije i Srpske.

Izvor: Srpskainfo