Komšićev stav je mnogo opasniji od Džaferovićevog i zaslužuje jedan energičan i nedvosmislen odgovor, istakao je za RTRS Dragan Kalinić, bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

– Ono što se čuje ovih dana iz usta Džaferovića i Komšića, jedan traži smjenu Milorada Dodika, a drugi da se ukine pojam konstitutivnosti naroda u BiH, jasno je da oni nemaju adekvatan odgovor u koji ih je dovela vlast i opozicija Republike Srpske jedinstvenim stavom oko uloge OHR-a i nametnutovog Inckovog zakona – poručuje Kalinić na posljednje istupe dva člana Predsjedništva BiH.

On naglašava da njih dvojica pokušavaju da tužakanjem pred međunarodnom zajednicom i Šmitom razrješe ovaj Gordijev čvor u BiH.

– Neka Komšić zaboravi priču o ukidanju konstitutivnosti naroda u BiH, i ne povlači ironičnu paralele sa SSSR, ili bivšom Јugoslavijom. Zaboravlja da su na tom principu nastale i SAD, i neke druge multinacionalne evropske države. Neka ne zaboravi šta se desilo pred rat u Hrvatskoj, kada je Franjo Tuđman iz Ustava izbacio Srbe kao konstitutivan narod i odredio im ulogu nacionalne manjine. Nikada Srbi u BiH neće na to pristati – jasan je Kalinić.

Kalinić naglašava da je BiH definisana Dejtonskim sporazumom, i  da su je konstituisali Republika Srpska i FBiH kroz Vašingtonski sporazum.

– Oni su njeni konstituenti, a konstuitivnost, što u prevodu znači “izvorna moć”,  potiče od tri ravnopravna konstituivna naroda u BiH. Sve što bi bilo drugačije bilo bi izvan izvornog Dejtonskog sporazuma i definitivno bi ugrozilo mir i stabilnost u BiH. Komšićeva frustracija, jer mu Hrvati osporavaju legitimitet, je ogromna. Pošto njega nije izabrao jedan od konstitutivnih naroda, u ovom slučaju Hrvati, već neka fluidna, odnosno bošnjačka grupa građana. – podvlači Kalinić.

Kalinić je podsjetio i na referendum iz 1992. godine.

– Kada bi kojim slučajem desilo da prođe Komšićeva ideja da BiH treba da bude dominantna građanska država, a mislim da se to više nikada neće desiti, jer okolnosti su se promijenile, kroz iskustva u Hrvatskoj, Srbi bi opet bili nadglasani, potlačeni, potisnuti iz političkog života i svedeni na nacionalnu manjinu u BiH – istakao je Kalinić.

Zato, prioritet svih u Republici Srpskoj treba da bude borba za opstankom Republike Srpske.

– Ovo je naša borba za slobodnu Republiku Srpsku i pitanje našeg opstanka, i s time nema kalkulisanja. U životu sve može biti na prodaju, ali država nikada i nikome – zaključio je Dragan Kalinić.

Autor: RTRS