Pozivi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za smjenu srpskog člana Milorada Dodika su nerealni, a o njegovoj smjeni govore oni koji su nesposobni da artikulišu novu politiku u BiH i da stvore novu viziju dejtonske BiH, rekao je politički analitičar Enver Kazaz.

– Dodik se u njihovim govorima predstavlja kao `demonski neprijatelj` kojeg nije moguće pobijediti, nego samo uz pomoć međunarodne zajednice – istakao je Kazaz.

Kazaz je naveo da taj dio međunarodne zajednice ne bi mogao postići saglasnost oko Dodikove smjene sa Rusijom i Kinom i ne bi mogli savladati institucije Republike Srpske.

U izjavi za Dnevni avaz on je ocijenio da se međunarodna zajednice ne bi usudila ići u Dodiku smjenu, jer bi se suočila sa institucijama Republike Srpske.

– Iza Dodika bi stali i Skupština i Vlada i svi politički subjekti u Republici Srpskoj, kao i dio međunarodne zajednice, sa Rusijom na čelu. Јednostavno, puste želje političara malog kalibra koji ne znaju artikulisati institucionalnu politiku koja bi se suprostavila Dodiku – naglasio je Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

On je ukazao da hajka na Dodika neće uroditi nikakvim plodom i da može ispuniti samo medije.

– BiH je u ozbiljnom problemu, baš kao i što su zapadne zemlje zbog BiH u ozbiljnom problemu. Većinu tih problema treba racionalno sagledavati, a ne parolaški. Bojim se da se mi sada samo parolaški odnosimo prema veličini tog problema – konstatovao je Kazaz.

Autor: SRNA/RTRS