Sinhronizovani napadi na srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i funkcionere Republike Srpske, mitropolita Јoanikija i lidere Srba u Crnoj Gori imaju za krajnji cilj targetiranje i slabljenje Srbije koja je u zadnjih 10 godina izrasla u regionalnog diva i garanta svih Srba van matice, a posebno u Republici Srpskoj, jer je potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, rekao je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić gostujući jutros u emisiji Dobro jutro Srbijo na Hepi televiziji.

– Bošnjačka politička je potpuno derealizovana i regionalno odbačena od velikih igrača i pokušava da političkim prošenjem kod velikih sila i povezivanjem sa omrznutim i kriminalizovanim Milom Đukanovićem, opstane u političkoj orbiti, ali je taj stereotip srbofobne inercije već oslabio i uvenuo – istakao je Stevandić.

Navodi da je sa tim radikalizam u bošnjačkom rukovodstvu dobio paničan zamah sa nesagledivim posledicama po mir, jer, dodaje Stevandić, iz Sarajava i Podgorice stižu poruke da su spremni na incidente i sukobe, a već su sa Hrvatskom i Srbijom potpuno uništili korektne odnose.

– Ukoliko od nelegalnog visokog predstavnika za to isprose podršku, to bi mogao biti i kraj Bosne i Hercegovine – kazao je Stevandić.

Naglašava da Republika Srpska i pored svih političkih razlika i loših odnosa meću predsjednicima političkih partija i blokova, ostaje jedinstvena u odbrani svojih prava.

Autor: RTRS/RTRS