Prijedorčanin Duško Srdić tvrdi da mu je tokom zamjene vozačke dozvole na šalteru Policijske uprave Prijedor rečeno da nije moguće naknadno izmijeniti broj telefona kako bi koristio SMS servis za informacije o status ličnih dokumenata, dok iz ove Policijske uprave za Srpskainfo tvrde da je ipak moguće i naknadna promjena broja.

aime, ovaj Prijedorčanin se u pismu koje je uputio medijima požalio na svoje iskustvo tokom zamjene vozačke dozvole.

Srdić kaže da je prikupio svu potrebnu dokumentaciju i predao je služenici na šalteru.

– Službenica je uzima, počinje unos podataka i samo u jednom momentu kaže “potpišite se”. Ja se potpisah, predadoh joj potpisan zahtjev i ona mi dade potvrdu o prijemu i kaže “gotovo, za 15 dana možete preuzeti dozvolu”. Nakon toga, pitam je: “Koristio sam SMS servis za vaše informacije, ali sam promijenio broj telefona, pa bih htio da ga ažuriram, odnosno da ga promijenite” – navodi Srdić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dodaje da je službenica pokušala nešto da promijeni, ali mu je poručila da je izmjena broja telefona nemoguća, jer je sistem ne dozvoljava.

– Kaže (službenica) što mi niste rekli odmah na početku da želite ažurirati broj, jer sam u toku unosa podataka mogla unijeti novi broj, međutim sad kad sam snimila zahtjev, više se ne može izmjeniti ništa. Pitao sam da li se mogu obratiti nekom drugom, na neki drugi šalter, kad sam već tu, ali sam dobio negativan odgovor. Dakle, pored moje najbolje želje da koristim sms servis, ne mogu ga koristiti, jer ”sistem” ne dozvoljava promjenu broja – navodi on.

Srdić podsjeća da su iz Policijske uprave Prijedor prije mjesec dana apelovali na građane da koriste SMS servis za informacije sa ciljem da se smanje gužve i čekanje u redu. Međutim, zbog svog iskustva tvrdi da “nije samo u pitanju neodgovornost građana koji ne koriste SMS servise, nego je neodgovornost i službenika koji rade na izdavanju identifikacionih dokumenata”.

– Valjda bi i ti službenici prilikom obrade zahtjeva trebali napomenuti da postoji SMS servis, te tražiti broj telefona, kako bi se navedeni servis aktivirao. Da je mene službenica upitala da li želim koristiti servis ja bih odgovorio da sam već koristio i da želim izmjeniti broj. Možda bi u tom slučaju, da me je upitala, isti uspio da se ažurira. Međutim, nije ažuriran pored moje dobre volje da to uradim – kaže on.

Iz Policijske uprave Prijedor su za Srpskainfo saopštili da promjena broja telefona ne bi trebalo da bude prepreka u korištenju SMS servisa za informacije.

– Prijavu broja telefona građanin može izvršiti prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje ličnog dokumenta (lična karta, vozačka dozvola, putna isprava), prilikom registracije vozila, ili naknadno, a telefonski broj građanina može se naknadno ažurirati. Policijska uprava Prijedor do sada nije imala problema vezanih za podnošenje zahtjeva stranaka za korištenje SMS servisa ili prilikom ažuriranja telefonskih brojeva u aplikaciji – poručili su iz PU Prijedor.

SMS servis MUP RS mogu da koriste svi građani koji su prijavili u nadležnim Policijskim upravama da to žele kako bi provjerili stanje svojih dokumenata ili novčanih kazni slanjem poruke na broj 091 110 122.

TAKSENA MARKICA

Duško Srdić iz Prijedora tvrdi da je nakon ljekarskog pregleda posjetio veb sajt MUP RS kako bi se informisao o cijeni vozačke dozvole, kao i o potrebnoj dokumentaciji koju je potrebno priložiti za izdavanje nove dozvole.

– Na navedenom linku piše da je cijena vozačke dozvole 60 KM – kaže on i zaključuje da je sve na kraju, računajući proviziju, uplatnicu i uslugu popunjavanja uplatnice platio 67,10 KM.

Ističe da nigdje na sajtu MUP nije navedeno da se plaća i pet KM taksene markice te da nigdje ne piše na koji žiro-račun se uplaćuje taksa, kako bi mogao izvršiti elektronsko plaćanje. Iz Policijske uprave Prijedor su samo naveli da je obaveza taksiranja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole propisana Zakonom o administrativnim taksama.

Izvor: Srpskainfo