Šef cronogrskog skupštinskog Odbora za bezbjednost Milan Knežević rekao je da Vijeće za nacionalnu bezbjednost danas nije zabranilo protest komita na Cetinju u nedjelju, 5. septembra, u vrijeme ustoličenja Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija, te istakao da je lično bio protiv održavanja tog nezakonitog protestnog skupa.

On je za Sputnjik rekao da je na današnjoj sjednici tražio da se izuzme njegovo mišljenje, te da je protiv organizovanja skupa bio i šef Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost Crne Gore je u saopštenju poslije sjednice, koja je trajala skoro pet časova, izrazilo zabrinutost zbog stanja bezbjednosti, u susret najavljenim javnim okupljanjima, te je izdalo smjernice organima obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore da pojačaju koordinaciju radi očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predviđenih prava i sloboda.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak stigao je na Cetinje da sa komitama protestuje protiv ustoličenja mitropolita Јoanikija.

– Iako ne postoji nikakav drugi skup, osim neprijavljenog komitskog, Čanak se i ovom prilikom tobože zalaže za to da sve prođe mirno  prenosi Sputnjik.

Lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović pozvao je građane, uoči ustoličenja mitropolita Јoanikija na Cetinju, na mir, toleranciju i suzdržanost.

– Ovo je naša jedina zajednički država i treba sve da uradimo da je zaštitimo i napravimo uspješnom evropskom pričom – rekao je on na konferenciji za novinare.

Ustoličenju mitropolita Јoanikija u nedjelju, 5. septembra, u Cetinjskom manastiru prisustvovaće i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ranije je saopšteno da će ustoličenje mitropolita Јoanikija biti obavljeno bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred cetinjskog manastira.

Sabor Srpske pravoslavne crkve je na zasjedanju održanom 29. maja izabrao vladiku Јoanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC. Vladika Јoanikije je stupio na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon što je to mjesto ostalo upražnjeno poslije smrti mitropolita Amfilohija.

Autor: SRNA/RTRS