Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas u Prijedoru da su, zahvaljujući ministarstvu na čijem je čelu, u tri ustanove kulture u ovom gradu otklonjene arhitektonske barijere za osobe za invaliditetom.

Trivićeva, koja je danas u okviru zvanične posjete obišla Gradsku čitaonicu, gdje je izgrađena rampa za pristup objektu osobama sa invaliditetom, rekla je da je planom u okviru projekta Ministarstva “Kultura bez barijera” predviđeno da 40 objekata u Republici Srpskoj bude prilagođeno za pristup ovim licima.

“U ovoj godini intenzivno radimo na izgradnji pristupnih rampi za osobe sa invaliditetom u ustanovama kulture širom Republike Srpske i ovdje smo se uvjerili da, nakon postavljanja pristupne rampe i rukohvata, osobe sa invaliditetom od sada mogu da prisustvuju svim kulturnim sadržajima u Gradskoj čitaonici, koja je dio gradske biblioteke. Osobe sa invaliditetom su građani Republike Srpske, oni su naša publika, oni su konzumenti kulture i svakako će na ovaj način imati sadržajniji društveni život”, istakla je Trivićeva.

Osim Čitaonice, prilazne rampe su u Prijedoru postavljene i u Centru za prikazivanje filmova i Muzeju Kozare.

Predsjednik Udruženja distrofičara regije Prijedor Dejana Vujnović rekla je da izgradnja rampi mnogo znači ovim osobama, pa sada imaju pristup biblioteci, a ostalo je još da se riješi unutrašnja prilazna rampa u Pozorištu.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je istakao da je Trivićevu danas upoznao i sa dugogodišnjim problemom nedostatka prostora za Narodnu biblioteku “Ćirilo i Metodije” i dogovoreno je da se zajedničkim snagama pronađe najbolje rješenje kako bi ova ustanova kulture dobila odgovarajuće prostorije za rad.

Vršilac dužnosti direktora Biblioteke “Đirilo i Metodije” Gordana Vila izrazila je zadovoljstvo jer lica sa invaliditetom koji su korisnici usluga čitaonice sada mogu slobodno da pristupe ovom prostoru.

Izvor: prijedorgrad