Darko Milunović izvršni direktor za ekonomsko finansijske poslove Elektroprivrede Republike Srpske imenovan je za direktora Zavoda za statistiku od strane Vlade Republike Srpske.

Milunović je magistar statistike i asistent na više fakulteta Univerziteta u Banjaluci, a za ATV kaže da mu je to najveći izazov u karijeri jer je statistika njegova stručna oblast na kojoj će uskoro i doktorirati.

Pojedini mediji iskoristili su priliku da kažu kako Milunović bježi iz Elektroprivrede zbog duga od 29 miliona KM u prošloj godini, u čemu su namjerno iskrivljene činjenice.

“Ja sam u matičnom preduzeću (ERS) izvršni direktor za finansije. Matično preduzeće je prošlu godinu završilo pozitivno, a ovu godinu će završiti još bolje. Kontinuitet pozitivnog poslovanja traje već nekoliko godina. Sa druge strane, holding je prošlu godinu imao gubitak od 29 miliona. U holdingu je pet proizvodnih preduzeća, pet distributivnih preduzeća, istraživačko razvojni centar i još manja preduzeća koja su skora osnovana. Neka od tih preduzeća posluju pozitivno, neka negativno. Ključni razlog za konsolidovani minus od 29 miliona KM je to što je otpušteno uz stimulativne otpremnine blizu hiljadu radnika i što se dogodilo sve sa pandemijom. Cijena na berzama je drastično pala, a mi smo izvozno orjentisano preduzeće”, kaže Milunović.

Predočeni minus od 29 miliona KM se ne odnosi na preduzeće u kojem je Milunović izvršni direktor za ekonomsko finansijske poslove, naprotiv, Elektroprivreda Republike Srpske posluje pozitivno i samo u prvih šest mjeseci ove godine ostvarena je dobit od 35 miliona KM, a očekuje se još i veći broj do kraja godine.

“Ja sam formalno još uvijek u Elektroprivredi Republike Srpske. Vlada Republike Srpske na prethodnoj sjednici imenovala me je za direktora Zavoda za statistiku. Čekam da odluka bude objavljena u Službenom glasniku i osam dana nakon te objave ide moje postavljenje u novu instituciju. Nisam dao otkaz, kada sve bude završeno formalno ćemo napraviti sporazumni raskid ugovora u Elektroprivredi”, rekao je Milunović za ATV i poručio:

“Nisam dao otkaz, već me je imenovala Vlada na novu funkciju, to je značajna razlika.”

Izvor: ATV